Energietransitie
Binnen de energietransitie spelen bedrijven een actieve en cruciale rol. Bedrijven en instellingen zijn wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen (energiebesparingsplicht) en daarnaast te voldoen aan de 'informatieplicht' energiebesparing. De gemeente draagt als bevoegd gezag de verantwoordelijkheid voor toezicht en handhaving en laten deze taken uitvoeren door de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (hierna OFGV).
Regionaal toezichtstrategie energiebesparingsplicht
In Flevoland is een uniforme aanpak het uitgangspunt en daarom werken de zes Flevolandse gemeenten, Provincie Flevoland en OFGV gezamenlijk aan een nalevingsstrategie om invulling te geven aan het toezicht op de energiebesparings- en informatieplicht en de afspraken uit het RES. Daarbij is naast toezicht het vergroten van bewustwording en inzichten bij de ondernemers een belangrijk instrument die de regio Flevoland wil inzetten. Een en ander wordt ook uitgewerkt in een communicatiestrategie. De regionale toezichtstrategie energiebesparingsplicht is opgesteld in 2023.
Stimulerend toezicht
Daarbij wordt rekening gehouden met een bepaald maatwerk per bedrijf en zullen wij investeren in “Stimulerend toezicht”. Dat betreft een innovatieve handhavingsstrategie van de OFGV waarbij gebruik wordt gemaakt van een energiebeheersysteem, datauitwisseling en een app. Deze geven de ondernemer inzicht in zijn energieverbruik én in de maatregelen die genomen moeten worden om energie te besparen. Met behulp van de nalevingsstrategie wordt in 2023 middels meerwerkopdracht(en) afspraken met de OFGV gemaakt voor de (projectmatige) start van het toezicht op de energiebesparingsplicht en de informatieplicht.
De OFGV heeft in 2023 projectmatig ingezet op stimulerend toezicht op energiebesparingsplicht en informatieplicht. Diverse bedrijven zijn door de OFGV benaderd om stimulerend toezicht in te zetten en wordt verder in 2024 uitgevoerd als een basistaak.
Decentralisatie bodemtaken
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet worden alle gemeenten bevoegd gezag voor de kwaliteit van bodem en ondergrond. Bij de invoering van de Omgevingswet dragen provincies de gedecentraliseerde bodemtaken en bevoegdheden over aan gemeenten. Dit zijn complexe taken waar specialistische bodemkennis voor nodig is. De OFGV voert deze taken momenteel uit voor de provincie. Het ligt voor de hand dat de gemeenten deze taken bij de OFGV laten liggen waardoor deze verandering naar verwachting alleen tot verschuiving in de financiering leidt. Voor deze herverdeling van taken wordt voor Dronten gerekend op maximaal € 16.390 aan extra kosten in de begroting van 2024. Voor de berekening van deze kosten en de verdeling hiervan is gekeken naar het aantal bodemlocaties per gemeente wat wijzigt van bevoegd gezag. Ten opzichte van andere partners valt de verwachte bijdrage relatief mee voor Dronten.
Omgevingsveiligheid
Op het gebied van Omgevingsveiligheid wijzigt veel onder de Omgevingswet. Daarbij komen er ook 'nieuwe' externe veiligheidstaken bij zoals het overgaan van het RRGS (Register Risicosituaties Gevaarlijke Stoffen) naar het REV (Register Externe Veiligheid). Deze vragen veel extra inzet bij gemeenten en de Omgevingsdienst. Vanwege de complexiteit is het lastig om op voorhand een reële inschatting te maken van zowel de tijdelijke als de structurele werklast en welke gevolgen dat uiteindelijk heeft voor de financiering. Daar wordt door een regionale werkgroep samen met de OFGV verder onderzoek naar gedaan. Bovendien vindt er ondersteuning plaats door de betrokken ministeries en Omgevingsdienst.nl.
Een van de nieuwe externe veiligheidstaken is het actualiseren van de milieubelastende activiteiten in het REV. De voorbereidingen hiervoor zijn tussen Q3 en Q4 van 2023 uitgevoerd. Begin 2024 wordt deze taak extern belegd en zal eind Q2 van 2024 afgerond zijn.
Financiering
De financiering van deze overgangssituatie is (nog) niet geregeld. Ondanks een bescheiden subsidie vanuit het Rijk zijn naar verwachting de huidige financieringsafspraken met de OFGV ontoereikend. Conclusie is dat met betrekking omgevingsveiligheid aanpassingen plaats gaan vinden van het OFGV-takenpakket en de financiering daarvan. Nieuwe afspraken met de OFGV en de Veiligheidsregio zijn daarvoor nodig.
IOV-gelden
Ten behoeve van de vereiste uitvoering van een aantal essentiële taken met betrekking omgevingsveiligheid overwegen wij om ook in 2023 en 2024 € 11.000 (IOV-gelden) met bestemming ‘versterken van de omgevingsveiligheidsdiensten’ in het geheel aan de OFGV toe te kennen.