Programma 0 Bestuur en ondersteuning

Het programma omvat het openbaar bestuur, de communicatie met de inwoners, de gemeentelijke basisadministratie en de interne en externe dienstverlening. In dit programma is een aantal verplichte onderdelen opgenomen:

  1. Algemene dekkingsmiddelen: zoals algemene belastingen en de Algemene uitkering uit het gemeentefonds;
  2. Overhead: alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van de medewerkers in het primaire proces. In de programma’s zijn alleen nog de kosten opgenomen die betrekking hebben op het primaire proces;
  3. Onvoorzien;
  4. Vennootschapsbelasting.

Pakket 0A Bestuur

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

Dit pakket bestaat uit (het faciliteren van) de gemeentelijke bestuursorganen. Dit betreft de vergoedingen van de raadsleden, de loonkosten van het college van burgemeester en wethouders, maar ook de ondersteuning in de vorm van de griffie en de gemeentelijke rekenkamer. Ook kosten die zijn ontstaan uit bestuurlijke samenwerking (in de vorm van de lidmaatschap van de VNG en bijdrage aan de Regio Zwolle) maken onderdeel uit van dit pakket. Tot slot bevat dit pakket de kosten van voormalige collegeleden in de vorm van wachtgelden en pensioenuitkeringen.

Wat wilden we bereiken in 2023?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken in 2023?

Beleidsdoelen Pakket A Bestuur

Terug naar navigatie - Beleidsdoelen Pakket A Bestuur

Omschrijving (toelichting)

  1. Het gezamenlijk aanpakken van regionale opgaven op het gebied van economie, arbeidsmarkt, bereikbaarheid, leefomgeving en energie. Het biedt ook de mogelijkheid om via die lijnen gebruik te maken van de financiële middelen die het Rijk via de zogenaamde Regio Deals beschikbaar stelt voor deze opgaven;
  2. Het gebruik maken van de lobbykracht van de regio. De Regio Zwolle neemt de tweede plek in op een pas uitgevoerd onderzoek als het gaat om de lobbykracht richting het Rijk;
  3. Het verbreden van ons eigen netwerk en ook kansen bieden voor het verbreden van het netwerk van ons bedrijfsleven, onderwijs/kennisinstellingen en de culturele sector;
  4. Het verbinden van de regio Zwolle, de provincie Flevoland en de Metropool Regio Amsterdam. Mooi voorbeeld waar dit volop speelt is de woonopgave: vanuit de Regio Zwolle en vanuit de randstad kijken ze lonkend naar Flevoland en Dronten;
  5. Het sterker positioneren van onze gemeente in de 4e economische regio van Nederland.

Wat hebben we bereikt in 2023?

Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt in 2023?

Regiodeal 5e tranche
In het kader van de 5e tranche Regio Deal is door het Rijk 30 miljoen beschikbaar gesteld aan de regio Zwolle. Samen met Urk en Noordoostpolder (hierna: DUN-gemeenten) is in 2023 meegewerkt aan de propositie die geleid heeft tot deze gunning. Voor de zomer van 2024 dienen de DUN-gemeenten een gezamenlijk projectvoorstel in rond het thema ‘Vitale kernen en gezonde dorpen’ waarmee de gemeenten aanspraak willen maken op een deel van deze middelen.

Samen Maken We Flevoland
Op basis van bestuurlijk overleg over de Omgevingsvisie FlevolandStraks is de afgelopen jaren in Flevoland onder de noemer Samen Maken We Flevoland een informeel overlegplatform ontstaan van alle Flevolandse overheden, gericht op de behartiging van de strategische belangen van Flevoland. De afgelopen tijd is deze bestuurlijke samenwerking van groot nut geweest bij de vorming van de Strategische Agenda Flevoland.

Juist om die reden is besloten om de informele bestuurlijke samenwerking in Flevoland op een zo licht mogelijke manier te verankeren. Deze verankering van de samenwerking houdt in dat deze ad hoc inzet vanuit de deelnemende overheden wordt ondergebracht in een ondersteunend Kernteam Regio Flevoland. Deze constructie bevordert de doeltreffendheid en doelmatigheid van zowel de regionale voorbereiding in de samenwerking tussen rijk en regio aan de Strategische Agenda Flevoland als van de aanpak van de bovenlokale, regionale en nationale opgaven die van belang zijn voor de (strategische) ontwikkeling van Flevoland. De inrichting van het Kernteam Regio Flevoland is opgezet als een proef voor de jaren 2023-2024.

Positie Dronten in Regio en Rijk
Om de positie van Dronten in de regio en bij het Rijk verder te versterken is eind 2023 een bestuursadviseur regionale samenwerking en public affairs aangesteld. In beeld is gebracht hoe we vanuit Dronten in de regio zijn gepositioneerd. Mede naar aanleiding van de moties ‘Verbonden Partijen’ en ‘DUN-Samenwerking’ zal in 2024 worden gewerkt aan een visie regionale samenwerking, waarbij ook de samenwerking met buurgemeenten Urk en de Noordoostpolder een belangrijke rol speelt.

De bestuursadviseur regionale samenwerking en public affairs is daarnaast betrokken bij de public affairs organisatie vanuit zowel Zwolle als Flevoland, om ook vanuit deze gremia optimaal gebruik te kunnen gaan maken van de lobbykracht van de regio’s richting het Rijk.

Verbinding Drontense ondernemers en Regio Zwolle
In het afgelopen jaar is er een succesvolle ondernemersbijeenkomst geweest, waarbij een belangrijke verbinding tot stand is gebracht tussen VNO-NCW, de Ondernemersvereniging de Driehoek, MKB Nederland en gemeente Dronten, met als doel de samenwerking te versterken en de lokale economie te bevorderen. Onze ondernemers zijn betrokken bij diverse sectortafels in de Regio Zwolle en ondernemers uit Dronten worden standaard voor Regio Zwolle evenementen uitgenodigd en proactief opgezocht in de samenwerking met MKB Nederland en VNO/NCW. 

In aanvulling hierop is ook de samenwerking binnen het DUN-verband (Dronten, Urk, Noordoostpolder) binnen de Regio Zwolle versterkt door periodieke overleggen, waardoor we gezamenlijk werken aan de groei en ontwikkeling van onze lokale economie en Noordelijk- Flevoland binnen de Regio Zwolle.

Ontwikkelfondsen vanuit Regio Zwolle
Via het ontwikkelfonds Regio Zwolle worden inwoners middels Groei Vooruit en ondernemers middels Upgrade Jezelf geholpen met het verder ontwikkelen van hun loopbaan. Dit doen ze voornamelijk door de loopbaanontwikkeling te financieren. De aanmeldcijfers van de twee hulpfondsen laten steeds hogere aanmeldingscijfers hiervoor zien. Hier zit nog wel ruimte voor verbetering in voor 2024.

Inzicht in uitdaging lokale ondernemingen
In het najaar van 2023 heeft de Regio Zwolle Brigade een belactie uitgevoerd, waarbij meer dan 80 ondernemers zijn bevraagd over hun financiële en personele tekorten, waarmee we inzicht hebben verkregen in de uitdagingen waar lokale ondernemingen mee te maken hebben.

Pakket 0B Burgerzaken

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

In het pakket burgerzaken zitten bijvoorbeeld de basisregistraties van personen en gebouwen, de uitgifte van reisdocumenten en akten, de huwelijksvoltrekking en de ontwikkeling van de dienstverlening van de gemeente. Concreet dragen de projecten die voortvloeien uit de dienstverlening bij aan de realisatie van ambities om de dienstverlening beter, laagdrempeliger, toegankelijker en persoonlijker te maken. Inwoners en ondernemers kunnen ervan uitgaan dat de gemeente handelt volgens de landelijke eisen aan privacy. Er vindt monitoring plaats van de favoriete contactmomenten van inwoners en ondernemers met de gemeente zodat we hier beter op in kunnen spelen. Door training en opleiding kunnen nieuwe vaardigheden (bijvoorbeeld digitale en communicatieve) ontwikkeld en ingezet worden.

Wat wilden we bereiken in 2023?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken in 2023?

Beleidsdoelen Pakket B Burgerzaken

Terug naar navigatie - Beleidsdoelen Pakket B Burgerzaken
  1. Vanuit de vier V’s (vakmanschap, vertrouwen, verbinding, vernieuwingskracht) werken we aan optimale dienstverlening, waarbij we realistische afspraken maken en onze beloften concreet maken; 
  2. We werken met een positieve dienstverlenende houding, en zorgen dat klanten graag bij de gemeente komen;
  3. We zijn betrokken en hebben persoonlijke aandacht voor klanten bij voorkeur digitaal;
  4. We werken op maat, waarbij digitale processen zo veel mogelijk ondersteunen.

Wat hebben we bereikt in 2023?

Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt in 2023?

Verkiezingen 2023
Naast de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschap hebben we in 2023 ook de vervroegde Tweede Kamerverkiezing georganiseerd. De betrokkenheid en inzet van alle collega's was hoog.

Landelijke Aanpak Adreskwaliteit
Door ziekte én doordat Publiekzaken extra verkiezingen moest organiseren zijn er in 2023 minder adresonderzoeken uitgevoerd dan gepland, namelijk 408. Dat zijn er 45 minder dan in 2022.

Kwaliteit van persoonsgegevens in BRP
De kwaliteit van de gegevens in de BRP is weer teruggebracht naar het niveau van voor 2022.

Optimalisatie van digitale applicaties Djuma en eDiensten
Het gebruik van de digitale eDiensten is met ruim 21% gestegen naar 5.149 in 2023 t.a.v. 4.224 in 2022.

Onderzoek van mogelijkheid van chatfunctie/videobellen met onze inwoners
In 2023 is gestart met de chatfunctie. Dit heeft geresulteerd in 4.499 gesprekken via chat en Whatsapp.

In 2023 zijn we gestart met de opleiding via de NVVB. De frontoffice medewerkers hebben eind 2023 de basismodules doorlopen.

Dienstverlening
Het KCC heeft in 2023 50.049 telefoontjes beantwoord. Dat zijn er 460 meer dan 2022. Van deze gesprekken zijn er 38.285 (76,5%) direct zelf afgehandeld, 5750 (11,5%) direct doorverbonden en afgehandeld door een collega. Voor 5517 gesprekken (11%) is er een terugbelverzoek aangemaakt. Voor 542 telefoontjes (1%) is er direct door het KCC een melding aangemaakt.

Aan de balies (inclusief Sociaal Domein) zijn in totaal 19.801 afspraken afgehandeld. Dat is een daling van 2.361 afspraken. Onze doelstelling is om inwoners binnen 5 werkdagen een afspraak te kunnen laten maken aan de balie. In een enkel geval is dit in 2023 niet gelukt.

Het totaal aantal contacten van Publiekszaken en de balie van het Sociaal Domein met inwoners is daarmee 79.498. Dat is een stijging van 3.478 contactmomenten. Het aantal klachten rondom deze contactmomenten is met 1 gestegen van 13 naar 14.

Eind 2023 is een start gemaakt met het aanpassen van balie 7 waardoor we straks aan vier balies reisdocumenten kunnen verstrekken.

Pakket 0C Overhead

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

Het pakket overhead werkt integraal samen. Het is ondersteunend en adviserend aan de organisatie en het college van Dronten. In dit pakket vallen de activiteiten die zorgen voor de faciliteiten om te kunnen werken, systemen werkend (en bruikbaar) te houden en te adviseren in het primaire proces. Tot dit pakket behoren alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van medewerkers in het primaire proces (de andere pakketten).

Wat wilden we bereiken in 2023?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken in 2023?

Beleidsdoelen Pakket C Overhead

Terug naar navigatie - Beleidsdoelen Pakket C Overhead
  1. Doel is dat iedereen een positieve dienstverlenende houding heeft en klanten graag bij de gemeente komen. Vanuit de vier V’s (vakmanschap, vertrouwen, verbinding, vernieuwingskracht) werken we aan optimale dienstverlening, waarbij we realistische afspraken maken en onze beloften concreet maken;
  2. We willen als Bedrijfsvoering wendbaar zijn. Wendbaarheid is de mate waarin je als organisatie in staat bent om te vernieuwen, te innoveren, van richting te veranderen, je aan te passen aan wat zich afspeelt in de maatschappij, in te spelen op wet- en regelgeving enzovoort. Dat lukt als onze medewerkers wendbaar zijn.

Wat hebben we bereikt in 2023?

Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt in 2023?

Software Java-SE runtime
Voor de overgang van gratis software naar te betalen software Java-SE runtime is € 16.000 beschikbaar gesteld om de huidige versies te behouden.

De continuïteit van applicaties die Java-SE runtime software gebruiken is gewaarborgd door de huidige versie van de software tegen betaling te behouden. De kosten daarvan waren niet voorzien en begroot, aangezien dit voorheen niet separaat door Oracle in rekening werd gebracht. De VNG heeft de onderhandelingen over de toekomstige voorwaarden namens de Gemeenten nog niet afgerond in 2023. Dit blijven wij kritisch volgen.

Prijsverhoging licenties Microsoft
Behoudt van Microsoft-producten door structurele middelen a € 30.000 beschikbaar te stellen om de huidige versies van Microsoft te behouden.

Door de inzet van Microsoft producten te verzekeren, zijn de basisvoorzieningen voor de digitale werkplek behouden. Hierdoor zijn mogelijkheden gerealiseerd om Microsoft functionaliteiten met verschillende apparatuur te ontsluiten met een Citrix gepubliceerde Desktop. Tevens hebben medewerkers de mogelijkheid deze functionaliteiten ook buiten de Citrix Desktop te benutten. Dit heeft bijgedragen aan de wendbaarheid van de organisatie doordat medewerkers ICT-voorzieningen flexibel kunnen benutten. Met de structurele middelen is gerealiseerd dat de basis is behouden voor het verder ontwikkelen van een breed inzetbare digitale werkruimte in 2024.

Detectiesoftware voor Informatieveiligheid
Om te voldoen aan de verplichting om informatieveiligheid op een hoger niveau te krijgen zijn incidentele middelen van € 18.000 en structurele middelen € 48.000 beschikbaar gesteld om over te gaan tot aanschaf SIEM-oplossing.

Met de implementatie en in beheer nemen van detectie- en opvolgingssoftware (SIEM-oplossing), door onze IT-dienstverlener SLTN, voldoen we aan de eis van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) om proactief verdachte gedragingen op het netwerk te constateren en daarop te acteren. Hierdoor hebben we bij dreigingen snel actie kunnen ondernemen ter voorkoming van beveiligingsincidenten en is de bescherming van de ICT-infrastructuur doelgericht versterkt.

Borging inwonersparticipatie
Na het programma inwoners- en overheidsparticipatie 2018-2022, is besloten het programma in 2023 nog een jaar te vervolgen, om de borging van het thema in de organisatie verder vorm te geven. Dit is niet volledig tot stand gekomen nadat de sturing op het programma in Q1 wegviel. In Q4 is een nieuwe regisseur aangetrokken en krijgt het thema inwonersparticipatie een nieuwe impuls, zowel op het gebied van borging als op visievorming. Echter, de organisatie heeft op het gebied van inwonersparticipatie het afgelopen jaar niet stilgezeten. Er zijn verschillende trajecten gestart en afgerond.

Zo is er in 2023 een doorstart gemaakt met de kerngroep inwonersparticipatie, zijn er doelen vastgesteld voor de komende jaren en is er een nieuwe participatietool aangeschaft om de samenwerking en interactie met inwoners beter te faciliteren. Ook zijn middels participatie de Drontense Principes vastgesteld, is de keuze gemaakt om een Toekomstberaad in te zetten om te komen tot een Toekomstvisie Dronten 2050 en is het jongerenpanel ontwikkeld dat in 2024 actief zal zijn. Ook zijn er provincie-brede principes vastgesteld op het gebied van uitdaagrecht.

Pakket 0D Gemeentelijke belastingen

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

Naast de Algemene Uitkering vanuit de Rijksoverheid zijn de belastinginkomsten de grootste inkomstenbron van elke gemeente. De hoogte van de gemeentebelastingen is afgestemd op het voorzieningenniveau in de gemeente.

De meest bekende soort belasting die door de gemeente wordt opgelegd is de Onroerend Zaakbelasting (OZB). Daarnaast kennen we toeristen- en forensenbelasting.

Pakket 0H Economische ontwikkeling

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

Op basis van de huidige programmastructuur zijn de verspreide percelen van pakket H onderdeel van programma 0. De overige taken uit pakket H staan in programma 3. Inhoudelijk verwijzen wij u daarom graag door naar programma 3.

Pakket 0T Wonen en bouwen

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

Op basis van de huidige programmastructuur is het beheer van strategische gronden van pakket T onderdeel van programma 0. De overige taken uit pakket T staan in programma 8. Inhoudelijk verwijzen wij u daarom graag door naar programma 8.

Pakket 0Z Algemene uitkering, treasury en overige baten en lasten

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

De budgetten die inhoudelijk niet gekoppeld zijn aan een gemeentelijk takenpakket staan gebundeld in onderstaand fictieve pakket Z. Het gaat hier om de Algemene uitkering, bestemmingsreserves, integratie- en decentralisatie uitkeringen en rentes.

Wat hebben we bereikt in 2023?

Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt in 2023?

In 2023 is een balans forecast opgesteld voor de periode 2023-2027 waaruit de toekomstige liquiditeitsbehoefte blijkt.

Dividend
In 2023 is dividend ontvangen van Alliander volgens verwachting.

Vennootschapsbelasting (VpB)
De aangifte vennootschapsbelasting 2022 is op tijd ingediend en betaald.

Algemene uitkering
De circulaires zijn regulier verwerkt met uitzondering van de Decembercirculaire. De ontvangsten uit de Decembercirculaire zorgen voor aanvullend incidenteel resultaat, omdat deze niet begroot kunnen worden.

Post onvoorzien
In 2023 heeft het college tweemaal een uitgave gedaan ten laste van de post onvoorzien zoals in onderstaand overzicht te zien is.

Stand post éénmalig onvoorzien 2023
Omschrijving Kenmerk besluitstuk Bedrag
Stand post éénmalig onvoorzien 2023 Programmabegroting 84.000
Herstel gedenkmonument Wilhelmina 517750 -15.000
Aanleg van witte anjer perkje 392424 -8.000
Stand post éénmalig onvoorzien eind 2023 61.000
+ = voordeel, - = nadeel

Verbonden partijen programma 0

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen
Verbonden partij Type
Alliander N.V. Vennootschappen/Coöperaties
Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus Tricijn (GBLT) Gemeenschappelijke regelingen
Het Flevolands Archief (HFA) Gemeenschappelijke regelingen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Verenigingen
Vitens N.V. Vennootschappen/Coöperaties

Wat heeft programma 0 gekost?

Terug naar navigatie - Wat gaat dit kosten?

Financieel sluit dit programma het jaar 2023 af met een resultaat van: - € 3.286.000.
Dit is het totaalsaldo van baten en lasten voor dit programma ten opzichte van de begroting na wijzigingen (-/- is een nadelig resultaat).

Bedragen x €1.000
Lasten en Baten Realisatie 2022 Primaire begroting 2023 Begroting na wijziging 2023 Realisatie 2023 Verschil
Lasten
0A Bestuur -2.847 -2.316 -2.405 -2.335 70
0B Burgerzaken -2.131 -2.444 -2.849 -2.679 170
0C Overhead -16.463 -17.431 -19.648 -19.380 267
0D Gemeentelijke belastingen -573 -685 -707 -799 -92
0H Economische ontwikkeling -191 -5 -5 -60 -54
0T Wonen en bouwen -659 -401 -4.952 -1.103 3.849
0X Historische functionele indeling 6 0 0 0 0
0Z Algemene uitkering, treasury en overige baten en lasten -2.617 -4.782 124 -3.783 -3.907
Totaal Lasten -25.474 -28.063 -30.443 -30.140 303
Baten
0A Bestuur 347 0 0 369 369
0B Burgerzaken 551 592 590 540 -51
0C Overhead 267 232 272 341 69
0D Gemeentelijke belastingen 10.955 11.791 12.680 12.661 -19
0H Economische ontwikkeling 318 71 71 207 136
0T Wonen en bouwen 4.530 246 246 156 -90
0Z Algemene uitkering, treasury en overige baten en lasten 87.970 82.396 86.405 91.587 5.181
Totaal Baten 104.938 95.328 100.265 105.860 5.595
Saldo Lasten en Baten programma 0 79.464 67.265 69.822 75.720 5.898
Stortingen
0C Overhead 0 0 0 0 0
0Z Algemene uitkering, treasury en overige baten en lasten 1.606 15 67 768 701
Totaal Stortingen 1.606 15 67 768 701
Onttrekkingen
0Z Algemene uitkering, treasury en overige baten en lasten 6.651 1.406 11.632 3.148 -8.484
Saldo Reserves programma 0 5.045 1.392 11.565 2.381 -9.184

Afwijkingen

Terug naar navigatie - Afwijkingen

Hierna verklaren we per pakket de afwijkingen tussen begroting na wijziging 2023 en de werkelijkheid 2023. De belangrijkste afwijkingen (lasten en baten) worden toegelicht. Als richtlijn hanteren we het grensbedrag van toelichting bij afwijkingen van € 50.000 en hoger. Een ‘min’ betekent een financieel nadeel voor de gemeente en een ‘plus’ een financieel voordeel.

0A Bestuur
Toelichting Lasten Baten
Raad: Vergoeding aan raadsleden hoger dan verwacht mede door avondbijeenkomsten en bijeenkomsten op locatie. -26
College: Kabinetskosten en opleidingskosten lager dan verwacht (pilot twee jaar). 29
Griffie: Personeelskosten hoger dan verwacht door tijdelijke inzet personeel en extra scholing. -50
Rekenkamer: Lagere uitgaven met name veroorzaakt doordat er slechts één onderzoek is uitgezet door de rekenkamer. 18
VM College: Vrijval voorziening door bijstelling uitgaven aan wachtgeld en APPA. 88 369
Bestuurlijke samenwerking: Bijdrage aan VNG lager dan begroot. 10
Totaal 69 369
0B Burgerzaken
Toelichting Lasten Baten
Burgerzaken: Budgetneutrale effecten door minder geleverde en afgenomen rijksdocumenten. 120 -120
Leges burgerzaken: Meer legesinkomsten door toegenomen aantal huwelijken, uittreksels en VOG. 69
Verkiezingen: Financieel voordeel door een andere bezettingsmethode vervroegde Tweede Kamerverkiezing. 37
Burgerzaken: Minder service- en beheerkosten vanuit de publieksbalie benodigd. 13
Totaal 170 -51
0C Overhead
Toelichting Lasten Baten
Management: Overschrijding op salarislasten en inhuur o.a. door extra ondersteuning team SD en GO. -227
Managementondersteuning: Overschrijding op inhuur i.v.m. extra inzet secretaresses/managementondersteuners. -169
HRM: Door o.a. inhuur van medewerkers, periodiek medewerkersonderzoek en inzet van trainees, zijn de werkelijke lasten hoger dan verwacht. Ook de implementatie van HR21 heeft meer kosten met zich mee gebracht. -290
Arbokosten: Het verzuim was in 2023 hoog (6,8%). Procentueel neemt het af, maar in absolute cijfers niet door toename van het aantal medewerkers. Hierdoor is extra inzet van de bedrijfsarts en bedrijfsmaatschappelijk werk nodig geweest. Er is in 2023 verder geïnvesteerd in preventie van verzuim. Er is hierdoor ruim ingezet op psychologische hulp in de vorm van het werkdrukonderzoek van Q2change, snelle toegang tot psychologen en bedrijfsmaatschappelijk werk. Daarnaast is er het vitalitietsprogramma, waarmee er voortdurend aandacht voor gezondheid en veilig werken wordt gevraagd, maar ook om zo fit te blijven. -91
Fac. zaken en huisvesting (gemeentehuis): Doordat er geen beheerplan is vastgesteld voor het jaar 2023, kan er geen dotatie aan de voorziening gebouwen plaatsvinden, terwijl deze wel was begroot. 350
Kantine: Door aanschaf nieuwe bekers en meer inzet kantinepersoneel en inkopen is de overschrijding ontstaan. De gestegen kosten worden echter grotendeels gedekt uit de inkomsten. -76 57
Financien, toezicht en controle: I.v.m. openstaande vacatures, welke niet zijn ingevuld in 2023, is er sprake van een onderbesteding. 118
Juridisch advies: Er zijn meer adviezen opgevraagd bij AKD dan voorzien. -104
Communicatie: De advertentie-en reclamekosten zijn hoger dan voorzien. -60
Onderbesteding op Inwonersparticipatie: Gedurende 2023 was er geen beleidsmedewerker inwonersparticipatie aanwezig, daarom heeft dit beleid stagnatie opgelopen. 65
Project WOO: De inrichting van de voorzieningen en processen heeft niet in 2023 plaatsgevonden, maar wordt in 2024 uitgevoerd. 69
Project WOO: De inrichting van de voorzieningen en processen heeft niet in 2023 plaatsgevonden, maar wordt in 2024 uitgevoerd. 108
Inkoop: I.v.m. openstaande vacature, welke pas later in het jaar is ingevuld, is er een onderbesteding. 52
ICT: Wegens onderbezetting zijn de salarislasten lager dan begroot in 2023. 162
Zaak gericht werken: Door onderbezetting en operationele druk heeft de doorontwikkeling van procesmatig werken onvoldoende invulling kunnen krijgen in 2023. Een bedrag ad 75K is middels budgetoverheveling gealloceerd voor het jaar 2024. 91
Digitale transformatie (ict): In 2023 is besloten het project niet verder voort te zetten. 73
Informatiebeheer DIV: Door onderbezetting en het hierdoor niet kunnen uitvoeren van het aanbestedingstraject, zijn de aangevraagde gelden ad 300K voor het externe inhuur verbeterplan archief- en informatiebeheer niet gebruikt. Middels budgetoverheveling is het bedrag gealloceerd voor het jaar 2024. 300
Informatie beheer DIV: De onderbezetting, zoals hierboven vermeld, heeft mede tot resultaat dat de begrote salarislasten niet volledig zijn benut. 124
Project digitaal archiveren: Er was in 2023 geen geschikte (extra) capaciteit beschikbaar om de bouwdossiers te digitaliseren. Een deel van het werk is uitgevoerd door reguliere bezetting. 111
Bestuurszaken en bestuursondersteuning: Overschrijding betreft salarislasten veroorzaakt doordat er andere functies benodigd waren dan was voorzien in de begroting. Daarnaast is er een bedrag ad 30K betaald als bijdrage aan het kernteam regio Flevoland, welke niet was opgenomen in de begroting. -169
Overige Overhead: Betreft storting in voorziening spaarverlof/bovenwettelijk verlof eigen personeel. -62
Directie: Betreft salarislasten gebiedsregissuers, kosten werving nieuwe teammanagers en overige kosten personeel. -167
Vakgebied bedrijfsvoering: Door vertrek van de directeur en het niet invullen van de vacante functie, is er sprake van onderbesteding. 91
Ondernemingsraad: Doordat er vacante functies binnen de OR niet direct zijn opgevuld, is er een onderbesteding van de salarislasten. 82
Overig -114 12
Totaal 267 69
0D Gemeentelijke belastingen
Toelichting Lasten Baten
OZB: De te betalen deelnemersbijdrage aan GBLT is hoger dan verwacht. Daarnaast heeft er een inhaalslag wat betreft oninbare vorderingen door GBLT plaatsgevonden, waardoor oude vorderingen zijn afgeboekt en de voorziening is opgehoogd. -92 -19
Totaal -92 -19
0H Economische ontwikkeling
Toelichting Lasten Baten
Verspreide percelen: Niet geraamde verkoop- en huurinkomsten met bijbehorende beheer- en onderhoudslasten. -54 136
Totaal -54 136
0T Wonen en bouwen
Toelichting Lasten Baten
Beheer overige gebouwen en gronden: Het geactualiseerde beheerplan accommodatiebeheer is in februari 2024 vastgesteld, waardoor de dotatie aan de VZ in 2023 niet plaats kan vinden. Het instellingsbesluit van de bestemmingsreserve geeft deze mogelijkheid ook niet. 4.146
Beheer strategische gronden: Additionele sloop- en verkoopkosten Hanzekwartier door asbest, hoogovenslakken, het injecteren van mos en herbemonsteringen om de schone grondverklaring te kunnen bewerkstelligen. Door de verkoop nemen de huurinkomsten af. -255 -113
Erfpachtsgronden: Grondwaardebepalingen/taxatierapporten zijn herijkt voor de erfpachtgronden met aansluitend achterstallige onderhoudswerkzaamheden aan pand. -42 23
Totaal 3.849 -90
0Z Algemene uitkering, treasury en overige baten en lasten
Toelichting Lasten Baten
Saldo financieringsfunctie: Toerekening bespaarde rente hoger dan begroot, zie baten. -2.319
Saldo financieringsfunctie: Meer rente ontvangen dan voorzien. 658
Overige financiële middelen: Vordering op debiteur is definitief oninbaar geworden. Hiervoor is een bedrag onttrokken uit de voorziening dubieuze debiteuren. -47 82
Bespaarde rente: Toegerekende rente hoger dan begroot, zie ook lasten. 831
Uitkeringen gemeentefonds: Vanuit circulaires weten we als gemeente grotendeels wat we ontvangen en kunnen we dit begroten. Uitzondering hierop betreft de Decembercirculaire en verrekeningen van voorgaande jaren. Ook bestaat een verschil tussen circulaire berekening (benadering vanuit extern bureau PAUW) en beschikking vanuit het rijk. Voor 2023 geldt dat hier een verschil (minder begroot) zit van ca. 800K. Daarnaast is er een hoeveelheidsverschil door heel 2023 heen van 116K. Vanuit de Decembercirculaire heeft gemeente Dronten eind 2023 per saldo 2,1 miljoen aan incidentele middelen ontvangen. Dit betreft 2,6 miljoen aan ontvangsten en afgerond 450K terug betaling (correctie op uitkeringsbasis). In 2023 zijn er verrekeningen door het rijk doorgevoerd over 2021 en 2022 welke niet vooraf begroot konden worden (72K). 3.101
Uitkering gemeentefonds: We hebben door een fout van het rijk 521K te veel ontvangen in 2023. Dit bedrag zal verrekend worden met de uitkering in januari 2024. Dit bedrag is als transitoria (schuld) verwerkt. Dit bedrag staat hierdoor op zowel baten als lasten. -521 522
Onvoorziene uitgaven. 61
Niet functioneel in te delen: Er is uit de stelpost tijdelijk personeel, algemeen en met name uit de stelpost loon- en prijsstijging meer onttrokken dan begroot. De hogere onttrekking is ontstaan doordat er meer prijsstijgingen waren dan eerder was voorzien. -1.671 -16
Vennootschapsbelasting: Over 2022 was een fiscale winst begroot. Naar aanleiding van de herrekening van de voorraad M2 uitgeefbare grond van het grondbedrijf, sluit de aangifte vennootschapsbelasting 2022 echter met een verlies van 4,2 miljoen. Door dit verlies hebben we in 2023 de betaalde bedragen op de voorlopige aanslag Vbp 2022 terugontvangen ad 602K. 602
Overig -12 3
Totaal -3.907 5.181

Overhead

Inleiding overhead

Terug naar navigatie - Inleiding overhead

Tot dit taakveld behoren de kosten van overhead, d.w.z. alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van medewerkers in het primaire proces. Om de raad op eenvoudige wijze meer inzicht te geven in de totale kosten van de overhead voor de gehele organisatie en ook meer zeggenschap over die kosten te geven, wordt in het BBV voorgeschreven dat vanaf het programmaplan 2017 een apart overzicht moet worden opgenomen van de kosten van de overhead. In de programma’s worden de kosten opgenomen die betrekking hebben op het primaire proces.


Om te kunnen vaststellen welke kosten verband houden met de sturing en ondersteuning van het primaire proces en zodoende gerekend kunnen worden tot de overhead, wordt een definitie van de overhead geïntroduceerd. De definitie voor overhead luidt: alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van de medewerkers in het primaire proces. In totaal bedraagt deze toerekening van overhead € 19,7 miljoen waarvan 9,2 miljoen bestaat uit de salariskosten van medewerkers ondersteunende teams en 10,5 miljoen uit materiële overhead.

In de tabel hierna is een uitsplitsing weergegeven naar de verschillende overhead onderdelen (salariskosten):

Specificatie overhead x € 1.000 Begroting 2023 Begroting na wijziging 2023 Realisatie 2023
Leidinggevenden en managementondersteuning primair proces (hiërarchisch) 2.544 2.905 2.938
P&O/HRM 1.071 1.175 1.173
Facilitaire zaken en Huisvesting (incl. beveiliging) 507 560 521
Informatievoorziening en automatisering (ICT) 1.577 1.421 1.296
Financiën, Toezicht en Controle gericht op de eigen organisatie 1.463 1.493 1.293
Juridische zaken 569 597 592
Bestuurszaken en bestuursondersteuning 342 631 762
Interne en externe communicatie m.u.v. klantcommunicatie 606 635 632
Informatiebeheer (DIV) 456 330 110
Inkoop (incl. aanbesteding en contractmanagement) 246 296 214
Overig (o.a. detacheringen, bovenformatief, programma Dienstverlening, wet banenafspraak) 741 466 292
Totaal salariskosten van ondersteunenende medewerkers 10.121 10.508 9.825
Toerekening salariskosten overhead aan grondexploitaties -584 -584 -584
Totaal salariskosten van ondersteunenende medewerkers, na toerekening grondexploitaties 9.537 9.924 9.241

Overheadpercentage

Terug naar navigatie - Overheadpercentage

De kosten van overhead kunnen worden uitgedrukt in een percentage. Het BBV schrijft voor dat hiervoor een indicator moet worden opgenomen in de begroting. Deze indicator (zie ook onderdeel BBV indicatoren) drukt de totale overheadkosten in het percentage van het totaal van de lasten exclusief toevoegingen aan reserves. In de BBV definitie wordt elke leidinggevende voor 100% toegerekend aan de overhead. Dit levert een percentage op van 13% voor 2023.

Het overheadpercentage voor de kostendekkendheid van de tarieven en de doorbelasting naar de grondexploitaties is 88%. Bij de berekening van dit percentage wordt uitgegaan van de totale salariskosten verminderd met de salariskosten van medewerkers van de ondersteunende teams afgezet tegen de totale overheadkosten.

Overhead 2020 2021 2022 2023
Salariskosten van medewerkers ondersteunende teams 6.696.000 7.200.000 7.300.000 9.200.000
Materiële overhead 7.723.000 8.800.000 8.900.000 10.500.000
Totale overhead 14.419.000 16.000.000 16.200.000 19.700.000
Begrotingssaldo 120.137.000 128.498.046 133.955.000 157.444.000
Overheadpercentage 12% 12% 12% 13%
(1) na toe te rekenen activa aan taakvelden.

Overzicht mutaties reserves

Overzicht mutaties reserves

Terug naar navigatie - Overzicht mutaties reserves

Op dit taakveld worden alle toevoegingen en onttrekkingen aan de reserves geboekt die verband houden met taakvelden (met uitzondering van taakveld 0.11) in de programma's 0 tot en met 8.

In de onderstaande tabel worden de mutaties reserves (taakveld 0.10) inzichtelijk gemaakt:

Bedragen x €1.000
Lasten en baten (x € 1.000) Begroting na wijziging 2023 Realisatie 2023 Verschil
Stortingen
0 Bestuur en ondersteuning
Mutaties reserves programma 0 67 768 701
Mutaties reserves programma 2 0 0 0
Mutaties reserves programma 3 0 1.265 1.265
Mutaties reserves programma 4 612 657 45
Mutaties reserves programma 5 59 795 737
Mutaties reserves programma 6 931 2.578 1.647
Mutaties reserves programma 7 0 305 305
Mutaties reserves programma 8 0 1.472 1.472
Totaal 0 Bestuur en ondersteuning 1.668 7.839 6.172
Onttrekkingen
0 Bestuur en ondersteuning
Mutaties reserves programma 0 11.632 3.148 -8.484
Mutaties reserves programma 1 41 106 65
Mutaties reserves programma 2 72 47 -26
Mutaties reserves programma 3 0 1.294 1.294
Mutaties reserves programma 4 20 6 -14
Mutaties reserves programma 5 1.466 2.013 547
Mutaties reserves programma 6 1.744 1.898 154
Mutaties reserves programma 7 0 308 308
Mutaties reserves programma 8 2 394 392
Totaal 0 Bestuur en ondersteuning 14.978 9.214 -5.763
Saldo mutaties reserves 13.310 1.375 -11.935

Overzicht Algemene Dekkingsmiddelen

Overzicht Algemene Dekkingsmiddelen

Terug naar navigatie - Overzicht Algemene Dekkingsmiddelen

Overeenkomstig artikel 8 lid 5 BBV bevat het overzicht algemene dekkingsmiddelen de volgende componenten:
• Lokale heffingen, besteding niet gebonden;
• Algemene uitkering;
• Dividend;
• Saldo financieringsfunctie (rente);
• Overige algemene dekkingsmiddelen.

Voor een nadere toelichting op de lokale heffingen wordt verwezen naar de paragraaf lokale heffingen. Hierin staan alle belastingopbrengsten vermeld, ook de kostengerelateerde heffingen zoals bijvoorbeeld de rioolheffing. De bedragen genoemd in de paragraaf en de bovengenoemde bedragen kunnen afwijken. In onderstaand overzicht zijn de verminderen, oninbaar, afrekeningen voorgaande jaren e.d. opgenomen. Daarentegen is geen rekening gehouden met kwijtscheldingen. In de paragraaf heffingen wordt wel rekening gehouden met kwijtschelding.

Overzicht van baten en lasten 2023 Realisatie Primitieve begroting Begroting na wijziging Realisatie Verschil
(x € 1.000) 2022 2023 2023 2023 2023
Lasten Algemene dekkingsmiddelen
(Inflatie)correctie voorzieningen -156 -159 -159 -188 -29
Geldleningen en uitzettingen < 1 jaar 0 0 -5 11 16
Lokale heffingen waarvan de besteding niet gebonden is -11 0 0 -63 -63
Overige financiële middelen -98 -115 -115 -161 -47
Saldo van financieringsfunctie -1.528 -563 -563 -2.882 -2.319
Subtotaal Algemene dekkingsmiddelen Lasten -1.794 -837 -842 -3.283 -2.441
Baten Algemene dekkingsmiddelen
Uitkeringen gemeentefonds 81.162 76.155 79.276 82.379 3.103
Bespaarde rente 5.487 4.922 4.922 5.753 831
Lokale heffingen waarvan de besteding niet gebonden is 12.656 14.210 14.919 14.965 46
Overige financiële middelen 495 309 419 501 82
Saldo van financieringsfunctie 824 643 1.774 2.432 658
Subtotaal Algemene dekkingsmiddelen Baten 100.624 96.589 101.309 106.029 4.720
Saldo baten en lasten Algemene dekkingsmiddelen 98.830 95.403 100.468 102.746 2.279

Verplichte en eigen beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - inleiding BBV

Gemeenten nemen vanaf 2017 een basisset BBV beleidsindicatoren op in de begroting en het jaarverslag voor inzicht en heldere beeldvorming over de beleidsresultaten van de gemeente, en vergelijking van gemeenten onderling.

Via het verplichte dashboard van Waarstaatjegemeente.nl zijn nog meer gegevens beschikbaar. In de onderstaande tabel staan de beleidsindicatoren voor dit programma van onze gemeente met peildatum 12-06-2024.

Indicator Eenheid Realisatie Realisatie Realisatie Realisatie Realisatie Bron
2019 2020 2021 2022 2023
Apparaatskosten Kosten per 1.000 inwoners 578 960 867 860 1011 Eigen begroting
Omschrijving Apparaatskosten (ofwel organisatiekosten) zijn de noodzakelijke financiële middelen voor het inzetten van personeel (salarissen), organisatie-, huisvestings-, materieel-, automatiseringskosten e.d. voor de uitvoering van de organisatorische taken. Apparaatskosten zijn dus alle personele en materiële kosten die verbonden zijn aan het functioneren van de organisatie, exclusief griffie en bestuur.
Bezetting Fte per 1.000 inwoners 9,1 7,9 7,8 9,3 9,8 Eigen gegevens
Omschrijving Het gaat hier om het werkelijk aantal fte dat werkzaam is, dus niet om de toegestane formatieve omvang uit het formatieplan. Let op: ook boventallige medewerkers moeten hier meegeteld worden.
Externe inhuur Kosten als % van de loonkosten formatie 24 18 22 22 22 Eigen begroting
Omschrijving Onder externe inhuur wordt verstaan: het uitvoeren van werkzaamheden in opdracht van een bij de organisatie in dienst zijnde opdrachtgever, door een private organisatie met winstoogmerk, door middel van het tegen betaling inzetten van personele capaciteit en deskundigheid, zonder dat daar een arbeidsovereenkomst of aanstelling tussen de organisatie en de daarbij ingezette personen aan ten grondslag ligt.
Formatie Fte per 1.000 inwoners 9,1 8,3 8,2 10,1 9,3 Eigen gegevens
Omschrijving Het gaat hier om de toegestane formatie in fte van het ambtelijk apparaat van uw organisatie voor het begrotingsjaar op peildatum 1 januari. Uitgangspunt is het vastgestelde formatieplan, dus niet de werkelijke bezetting. Het gaat om formatieplaatsen, ongeacht of die worden ingevuld door iemand met een vaste aanstelling, een tijdelijke aanstelling of nog openstaan in de vorm van een vacature. Fte is het equivalent van een 36-urige werkweek.
Formatie - Overhead Overhead als kosten van de totale formatie 11 11 11 12 13 Eigen begroting
Omschrijving Overhead: alle salariskosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van de medewerkers in het primaire proces als percentage van de totale lasten.