Accommodatiebeheer
Herijking accommodatiebeleid en IHP
In 2023 is het Integraal HuisvestingsPlan onderwijs (2023-2047) vastgesteld, is het herijkte accommodatiebeleidsplan ter kennisname aan de raad aangeboden en is het toetsingskader voor nieuwe investeringen in maatschappelijk vastgoed vastgesteld. In 2024 wordt bepaald welke huisvestingsvraagstukken de komende vijf jaren kunnen worden gerealiseerd. Hierin zijn twee trajecten naar voren gehaald: de vervangende nieuwbouw van de Praktijkschool en de realisatie van KindCentrum Dronten.
Nieuwbouw Praktijkschool
De nieuwbouw van de Praktijkschool is onderdeel van een groter project waar beschermd wonen (61 sociale huurwoningen) en een maatschappelijke plint (Kwintus) onderdeel van zijn. Dit levert uiteindelijke een voorziening op voor kwetsbare jongeren op het gebied van leren, werken en wonen. Dit voor een goede start op weg naar volwaardige participatie in de samenleving.
Voor de Praktijkschool is in november 2023 extra krediet beschikbaar gesteld en is het voorlopig ontwerp gereed. In 2024 worden de plannen verder uitgewerkt, om eind 2024 nog te kunnen starten met de bouw van het totale project. De geplande oplevering staat voor Q1 2026 gepland.
Huisvesting ISK
In het 2e kwartaal van 2023 is een aanvullende huisvestingvoorziening voor de komende drie jaren gerealiseerd voor de Internationale Schakelklas (ISK) op het AZC-terrein aan de Vossemeerdijk in Dronten. Door een goede samenwerking met het Almere College is deze huisvestingvoorziening ruimschoots binnen de begroting gerealiseerd.
KindCentrum Dronten
Met het plan KindCentrum Dronten realiseren we een Kindcentrum voor vijf basisscholen en diverse maatschappelijk aanvullende voorzieningen, zoals kinderopvang en een gym-/sportvoorziening. In 2023 heeft het college een besluit genomen over de toekomstige locatie voor het KindCentrum. Vervolgens is met de omgeving het participatietraject gestart. Dit om met omwonenden handen en voeten te geven aan de inrichting van de openbare ruimte en de leefomgeving.
Huisvesting primair onderwijs Swifterbant
Met het plan KindCentrum Swifterbant houden we rekening met in ieder geval drie bassischolen, kinderopvang en een gym-/sportvoorziening. De gesprekken met de toekomstige gebruikers voor het KindCentrum Swifterbant zijn gestart om de omvang van de maatschappelijke voorziening te bepalen. Dit om uitvoering te geven aan de motie van de raad over het versnellen van het locatieonderzoek voor de basisscholen in Swifterbant. In 2024 wordt het locatieonderzoek uitgevoerd.
Nationaal Programma Onderwijs
In 2023 zijn de eerste subsidies in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs verleend en zijn partners gestart met projecten. Schoolbesturen en gemeente Dronten ontvangen NPO-middelen voor het inhalen van de opgelopen onderwijsvertragingen en sociaal-emotionele achterstanden door de COVID-19 crisis. Met het Nationaal Programma Onderwijs wordt invulling gegeven aan het beleidsdoel ‘Minder kinderen met ontwikkel- en taalachterstanden’.
Uit voortgangsgesprekken over de interventies als Think op School, uitbreiding van Sterk in de Klas, School's cool en extra inzet van de GGD-jeugdarts en jongerenwerk op school horen we dat de professionals in het onderwijs en zorg door deze inzet adequater kunnen reageren op de problematiek onder kinderen en jongeren.
Onderwijsachterstandenbeleid/Voor- en Vroegschoolse Educatie
In 2023 hebben gemeente en onderwijs- en zorgpartners het convenant ‘Gelijke Kansen voor ieder kind’ ondertekend, waarin ze hun gezamenlijke ambities rondom kansengelijkheid hebben vastgelegd. Dit convenant is de komende jaren basis voor alle afspraken en acties. Door onvoldoende beleidsmatige capaciteit en personele wisselingen is het onderwijsachterstandenbeleid/ VVE de aflopen jaren niet hernieuwd. Het bestaande beleidskader beperkt zich tot Voor- en Vroegschoolse Educatie. In 2023 is gestart met de voorbereiding van een verbreed onderwijsachterstandenbeleid, dat we in 2024 willen vaststellen. Dit beleid zal een goed kader vormen voor een efficiënte inzet van dit budget voor zowel Voor- en Vroegschoolse Educatie als verbreding van het OAB. Wij zoeken hierbij de samenwerking met de partners in onderwijs en zorg, onder meer via de Lokale Educatieve Agenda en de Werkgroep Voor- en Vroegschoolse Educatie. Vanuit de VVE-middelen is dit jaar de aanschaf van de Peutermonitor mogelijk gemaakt. Na de zomer is de monitor in gebruik genomen en in het voorjaar van 2024 verwachten we de eerste data, die ons en de ketenpartners gaan helpen bij het verder inrichten en verbeteren van het proces rondom het kind met een (taal)achterstand.