Integraal veiligheidsbeleid 2024-2027
In 2023 hebben de gemeenten Urk en Noordoostpolder, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie nieuw integraal veiligheidsbeleid (IVB) voor de periode 2024-2027 ontwikkeld. Het doel is het versterken van de slagkracht en integraliteit op thema’s als digitale veiligheid, ondermijning en maatschappelijke onrust. De betrokkenheid van veel verschillende veiligheidspartners bij dit proces heeft geresulteerd in een breed gedragen IVB. Begin 2024 ligt het IVB 2024-2027 aan de gemeenteraad voor ter besluitvorming.
In 2023 heeft de gemeente Dronten deelgenomen aan de vierjaarlijkse (landelijke) Veiligheidsmonitor met als doel meer inzicht in de subjectieve veiligheidsbeleving van onze inwoners. De eerste resultaten van de Veiligheidsmonitor worden in de tweede helft van 2024 verwacht.
Zorg & Veiligheid
In 2023 is een pilot gestart voor het inzetten van ambulante straathoekwerkers. De straathoekwerkers richten zich op een specifieke doelgroep die baat heeft bij een op maat gemaakte aanpak buiten het reguliere aanbod. Naast de inzet op casusniveau resulteerde dit in meer inzicht in de aard en omvang van de jeugdoverlast (vooral in Dronten en Swifterbant). N.a.v. deze pilot wordt onderzocht of, en zo ja hoe, het straathoekwerk structureel wordt ingezet.
Door diverse maatschappelijke ontwikkelingen nemen de problemen rondom kwetsbare mensen en mensen met onbegrepen gedrag toe. Dit is een landelijke trend waarbij ook lokaal de effecten voelbaar zijn. Zo is er een toename van het aantal complexe aanmeldingen binnen de persoonsgerichte aanpak (18- en 18+) en is meer casuïstiek opgeschaald richting het Zorg- en Veiligheidshuis Flevoland. Binnen het Jeugdinterventieteam (JIT) is de samenwerking met diverse ketenpartners, zoals het Sociaal Domein, het Voortgezet Onderwijs, politie en (jeugd) boa’s geïntensiveerd en verstevigd. Ook is in 2023 ingezet op het vergroten van de samenwerking in DNU-verband en het verkorten van de lijnen.
Radicalisering en polarisatie
De tegenstellingen in de samenleving worden steeds groter en scherper en daarom is het belangrijk om signalen van ongenoegen, polarisatie of radicalisering in een vroeg stadium te signaleren. In 2023 zijn hiertoe trainingen gegeven voor zowel interne collega’s als externe partners. Daarnaast heeft de gemeente samen met de netwerkpartners het ‘convenant Persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme’ ondertekend met als resultaat betere samenwerkingsafspraken.
Mensenhandel
In 2023 is gestart met de uitvoering van de Ketenaanpak Mensenhandel middels een Lokaal Plan van Aanpak Mensenhandel. Hiertoe heeft de gemeente Dronten een aandacht functionaris mensenhandel aangesteld. De aandacht functionaris werkt nauw samen met de domeinen zorg & veiligheid en ondermijning en is zowel intern als extern het eerste aangespreekpunt bij signalen die mogelijk wijzen op een vorm van mensenhandel.
Ondermijning
Plan van Aanpak Ondermijning (PvA) 2021-2024
In 2023 is ingezet op de borging van de aanpak van ondermijning. Voorbeelden hiervan zijn het professionaliseren van het traject van de integrale controles (VIBE), het opzetten van een ondermijningsteam en de ontwikkeling van een privacy protocol ondermijning in nauwe samenwerking met het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum). Er is een casusmanagementsysteem aangeschaft dat ook wordt ingezet voor o.a. de Persoonsgebonden aanpak (PGA). Het systeem is medio 2024 klaar voor gebruik.
Ambtelijke en bestuurlijke weerbaarheid
De weerbaarheid van de organisatie en het bestuur is een blijvend aandachtspunt. Voor het vergroten van bewustwording, het herkennen van signalen en het bieden van handelingsperspectief is een trainingsplan gemaakt dat in 2024 wordt uitgerold. Ook is in 2023 gestart met het opstellen van de uitgangspunten voor een screeningbeleid.
Flevolandse Norm 2.0
In 2023 is de Flevolandse Norm geëvalueerd. De Norm, die ook navolging kreeg in andere provincies, krijgt een vervolg in de Flevolandse Norm 2.0. Gesprekken hierover zijn in 2023 gestart en de ambities zijn verkend. Uitgangspunt is om de lat nog hoger te leggen en de samenwerking waar mogelijk te verdiepen en te verbreden.
Bibob beleid
De implementatie van de Wet Bibob kostte meer tijd dan was ingeschat, waardoor de uitrol van Bibob nog niet is afgerond. Inmiddels is voor de coördinatie van Bibob-trajecten extra capaciteit vrijgemaakt en is een aantal casussen buiten de al bestaande toepassing van de Wet Bibob opgepakt. Ook zijn Bibob-trainingen door betreffende medewerkers (o.a. in het kader van de invoering van de exploitatievergunning) gevolgd.
Digitale veiligheid en cybercrime
De dreiging van cybercriminelen heeft in de afgelopen jaren een permanent karakter gekregen en verdwijnt niet meer. De verwevenheid met thema’s als ondermijning, openbare orde en de crisisorganisatie neemt steeds verder toe. In 2023 is vooral ingezet op het vergroten van de bewustwording van onze inwoners, jongeren en ondernemers. Zo heeft de gemeente Dronten deelgenomen aan de game Hackshield en zijn gastlessen gegeven over cyberpesten, finishing en nepnieuws aan de leerlingen van groep 7 en 8. Als pilot in Dronten heeft Platvorm Veilig Ondernemen in samenwerking met de gemeente, politie, ondernemers en het onderwijs het project Cyberchef uitgerold.
Ook op regionaal niveau is een nauwere samenwerking op het thema digitale veiligheid. In 2023 hebben de zes Flevolandse gemeenten een werkgroep gevormd om kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen. Eén van de eerste resultaten is de training die samen met de Flevomeer Bibliotheek is ontworpen en is gericht op het versterken van de digitale weerbaarheid van ouderen.
Samen Veilig Ondernemen Buitengebied (SVO-B)
In 2023 is het bestaande Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied (KVO) omgevormd naar Samen Veilig Ondernemen Buitengebied. In deze nieuwe aanpak ligt de focus op de praktijk en wordt samengewerkt met ondernemers en diverse partners (o.a. de politie en Platvorm Veilig Ondernemen) aan thema’s als ‘schoon, heel en veilig’ plus ‘ondermijning’. Vanuit de SVO-B zijn al diverse thema avonden voor de ondernemers en inwoners van het buitengebied georganiseerd, o.a. over digitale veiligheid, de gemeentelijke handhaving en brandveiligheid.
Evenementen
In 2023 zijn voorbereidingen getroffen voor de actualisatie van het evenementenbeleid. Het doel is om o.a. de groeiambitie van de gemeente te integreren in het evenementenbeleid, inclusief de ontwikkeling van locatieprofielen. Dit proces wordt in het komende jaar uitgewerkt en afgerond.
Daarnaast is de samenwerking binnen het netwerk versterkt en verbreed. Zo is vanuit Dronten de samenwerking met de gemeenten Oost Gelre en Hilvarenbeek geïnitieerd met als doel kennis en kunde uit te wisselen over de uitdagingen van vergunningstrajecten voor grote publieksevenementen. Ook is binnen de provinciale samenwerking een uniforme behandelscan voor evenementen ontwikkeld die in 2024 wordt uitgerold. Samen met de grote evenementenorganisatoren is verkend hoe in de toekomst gezamenlijk de veiligheid van evenementen te waarborgen.
Vanuit de doelstelling efficiënte en moderne vergunningverlening voor evenementen is gestart met de implementatie van e-formulieren en een digitale mogelijkheid voor het intekenen van plattegronden. Deze digitaliseringstrajecten zijn in 2024 naar verwachting afgerond.