Programma 1 Veiligheid

Het programma omvat activiteiten die gericht zijn op integrale veiligheid, het waarborgen van veiligheid, het voeren van regie op evenementen(beleid), het voorkomen van rampen en daarnaast de coördinatie bij rampenbestrijding.

Pakket 1E Rampenbestrijding en crisisorganisatie

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

Het programma bestaat uit activiteiten die gericht zijn op het voorkomen van rampen en daarnaast de coördinatie bij rampenbestrijding. Er is een goede samenwerking tussen de gemeenten in Flevoland, de Veiligheidsregio Flevoland, de politie eenheid Midden Nederland en andere (overheids-)diensten en instellingen op bestuurlijk en op ambtelijk niveau. Door de goede samenwerking en een goede voorbereiding binnen deze organisatie voldoen we aan de wettelijk voorgeschreven en de bestuurlijk vastgestelde taken. Hierdoor kunnen we de inwoners en bezoekers van Flevoland voldoende fysieke veiligheid bieden.
De vier kolommen (gemeenten, politie, brandweer en GHOR (geneeskundige zorg)) werken multidisciplinair samen met defensie, waterschappen, ministeries, provincies en Rijkswaterstaat aan veiligheid voor, tijdens en na een ramp of crisis. Hierbij wordt ook een beroep gedaan op het veiligheidsbewustzijn en zelfredzaamheid bij de burger.

Wat hebben we bereikt in 2023?

Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt in 2023?

1. We zorgen voor een gemeentelijke organisatie die goed is ingericht en 24/7 kan worden ingezet bij incidenten
In 2022 en 2023 zijn binnen de lokale crisisorganisatie alle benodigde functionarissen voor een toekomstbestendige crisisbeheersing geselecteerd en opgeleid. Het opleidingsprogramma is doorlopen en afgesloten met een gemeente brede crisisoefening. Door personeelsverloop is er voortdurend aandacht voor het opleiden en vakbekwaam maken van nieuwe crisisfunctionarissen. Voor de reeds opgeleide functionarissen is het belangrijk om de opgedane kennis en vaardigheden te behouden en waar mogelijk te versterken. In 2023 is daarom veel aandacht besteed aan het meerjarige proces van de versterking van de crisisbeheersing met de nadruk op het vakbekwaam blijven. Specifiek hebben de Officieren Van Dienst Bevolkingszorg de jaarlijks wettelijk verplichte opleidingen en oefeningen via de Veiligheidsregio doorlopen.
 

2. We voorkomen onveiligheid en dragen bij aan een redzame samenleving
Overheidsinstanties (zoals het Waterschap, Provincie, gemeenten etc.), crisispartners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners werken intensief samen aan een veiligere leefomgeving voor onze inwoners. Partijen verbinden zich aan elkaar en kennis wordt gedeeld ter voorbereiding op een eventuele ramp of crisis. Hiermee wordt voldaan aan de wettelijk voorgeschreven (en bestuurlijk vastgestelde) taken. Op deze wijze is het mogelijk om initiatieven van partners te delen, hierin samen op te trekken en elkaar waar mogelijk te versterken. Belangrijk hierbij is een goed netwerk om gezamenlijk grote strategische thema’s het hoofd te bieden. Het doel is om andere organisaties in hun kracht te zetten, zonder dat de veiligheidsregio’s taken overnemen.
 
Alle inzet is gericht op het zoveel mogelijk wegnemen van risico’s. Hiervoor wordt nadrukkelijk ook een beroep gedaan op onze inwoners, bedrijven en organisaties. Het verhogen van de zelfredzaamheid is en blijft een speerpunt voor de crisisorganisatie. Zo maken we onze inwoners, bedrijven en organisaties bewust van veiligheidsrisico’s en bieden we hen handelingsperspectieven voorafgaand, tijdens en na afloop van een incident of crisis (waaronder risicocommunicatie en (brand)veilig leven).

Pakket 1F Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

Dit programma bestaat uit actiepunten uit het Integraal Veiligheidsbeleid (speerpunten IVB 2020-2023), werkzaamheden in het kader van het toezien op en handhaven van de openbare orde en veiligheid en de dierenbescherming. Kortom, activiteiten die toezien op preventie en het handhaven van veiligheidsaspecten in de publieke ruimte of persoonlijke levenssfeer van mens en dier.
Voor toezicht en handhaving geven we uitvoering aan het Uitvoeringsprogramma VTH (bijvoorbeeld door het inzetten van BOA’s en toezichthouders), toepassing en verdere uitrol van de Wet Bibob en de (bestuurlijke) aanpak in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, controle op de naleving van verleende vergunningen bijvoorbeeld bij de evenementen en de Drank- en Horecawet (DHW) en het uitvoeren van integrale handhavingscontroles zoals het voormalige Bliksem (nu: VIBE).

Wat wilden we bereiken in 2023?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken in 2023?

Beleidsdoelen Pakket F Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde

Terug naar navigatie - Beleidsdoelen Pakket F Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde
  1. Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde: We voorkomen en bestrijden vormen van criminaliteit die ons gezag en het vertrouwen in de overheid ondermijnen;
  2. Wij gaan voor een optimale verbinding tussen veiligheid en zorg; 
  3. We minimaliseren risico's ten aanzien van de openbare orde om een goed verloop van evenementen te waarborgen; 
  4. We verbeteren de veiligheidsbeleving op wijkniveau; 
  5. We creëren als drie gemeenten (Dronten, Noordoostpolder en Urk) en de politie meer kennis van en beter zicht op de aard en omvang van cybercriminaliteit; 
  6. Voldoen aan de wettelijke eisen die gemeente Dronten stelt aan vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht;
  7. De uitvoering van de taken op het gebied van Vergunningen, toezicht en Handhaving vindt, zoveel mogelijk, integraal en gebiedsgericht plaats; 
  8. Voor ondermijning is in Dronten geen plaats; 
  9. Strategische en programmatische aanpak is essentieel; 
  10. Het Plan van Aanpak geeft richting.

Wat hebben we bereikt in 2023?

Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt in 2023?

Integraal veiligheidsbeleid 2024-2027
In 2023 hebben de gemeenten Urk en Noordoostpolder, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie nieuw integraal veiligheidsbeleid (IVB) voor de periode 2024-2027 ontwikkeld. Het doel is het versterken van de slagkracht en integraliteit op thema’s als digitale veiligheid, ondermijning en maatschappelijke onrust. De betrokkenheid van veel verschillende veiligheidspartners bij dit proces heeft geresulteerd in een breed gedragen IVB. Begin 2024 ligt het IVB 2024-2027 aan de gemeenteraad voor ter besluitvorming.

In 2023 heeft de gemeente Dronten deelgenomen aan de vierjaarlijkse (landelijke) Veiligheidsmonitor met als doel meer inzicht in de subjectieve veiligheidsbeleving van onze inwoners. De eerste resultaten van de Veiligheidsmonitor worden in de tweede helft van 2024 verwacht.

Zorg & Veiligheid
In 2023 is een pilot gestart voor het inzetten van ambulante straathoekwerkers. De straathoekwerkers richten zich op een specifieke doelgroep die baat heeft bij een op maat gemaakte aanpak buiten het reguliere aanbod. Naast de inzet op casusniveau resulteerde dit in meer inzicht in de aard en omvang van de jeugdoverlast (vooral in Dronten en Swifterbant). N.a.v. deze pilot wordt onderzocht of, en zo ja hoe, het straathoekwerk structureel wordt ingezet.

Door diverse maatschappelijke ontwikkelingen nemen de problemen rondom kwetsbare mensen en mensen met onbegrepen gedrag toe. Dit is een landelijke trend waarbij ook lokaal de effecten voelbaar zijn. Zo is er een toename van het aantal complexe aanmeldingen binnen de persoonsgerichte aanpak (18- en 18+) en is meer casuïstiek opgeschaald richting het Zorg- en Veiligheidshuis Flevoland. Binnen het Jeugdinterventieteam (JIT) is de samenwerking met diverse ketenpartners, zoals het Sociaal Domein, het Voortgezet Onderwijs, politie en (jeugd) boa’s geïntensiveerd en verstevigd. Ook is in 2023 ingezet op het vergroten van de samenwerking in DNU-verband en het verkorten van de lijnen.

Radicalisering en polarisatie 
De tegenstellingen in de samenleving worden steeds groter en scherper en daarom is het belangrijk om signalen van ongenoegen, polarisatie of radicalisering in een vroeg stadium te signaleren. In 2023 zijn hiertoe trainingen gegeven voor zowel interne collega’s als externe partners. Daarnaast heeft de gemeente samen met de netwerkpartners het ‘convenant Persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme’ ondertekend met als resultaat betere samenwerkingsafspraken.

Mensenhandel 
In 2023 is gestart met de uitvoering van de Ketenaanpak Mensenhandel middels een Lokaal Plan van Aanpak Mensenhandel. Hiertoe heeft de gemeente Dronten een aandacht functionaris mensenhandel aangesteld. De aandacht functionaris werkt nauw samen met de domeinen zorg & veiligheid en ondermijning en is zowel intern als extern het eerste aangespreekpunt bij signalen die mogelijk wijzen op een vorm van mensenhandel.

Ondermijning
Plan van Aanpak Ondermijning (PvA) 2021-2024
In 2023 is ingezet op de borging van de aanpak van ondermijning. Voorbeelden hiervan zijn het professionaliseren van het traject van de integrale controles (VIBE), het opzetten van een ondermijningsteam en de ontwikkeling van een privacy protocol ondermijning in nauwe samenwerking met het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum). Er is een casusmanagementsysteem aangeschaft dat ook wordt ingezet voor o.a. de Persoonsgebonden aanpak (PGA). Het systeem is medio 2024 klaar voor gebruik.

Ambtelijke en bestuurlijke weerbaarheid
De weerbaarheid van de organisatie en het bestuur is een blijvend aandachtspunt. Voor het vergroten van bewustwording, het herkennen van signalen en het bieden van handelingsperspectief is een trainingsplan gemaakt dat in 2024 wordt uitgerold. Ook is in 2023 gestart met het opstellen van de uitgangspunten voor een screeningbeleid.

Flevolandse Norm 2.0
In 2023 is de Flevolandse Norm geëvalueerd. De Norm, die ook navolging kreeg in andere provincies, krijgt een vervolg in de Flevolandse Norm 2.0. Gesprekken hierover zijn in 2023 gestart en de ambities zijn verkend. Uitgangspunt is om de lat nog hoger te leggen en de samenwerking waar mogelijk te verdiepen en te verbreden.

Bibob beleid
De implementatie van de Wet Bibob kostte meer tijd dan was ingeschat, waardoor de uitrol van Bibob nog niet is afgerond. Inmiddels is voor de coördinatie van Bibob-trajecten extra capaciteit vrijgemaakt en is een aantal casussen buiten de al bestaande toepassing van de Wet Bibob opgepakt. Ook zijn Bibob-trainingen door betreffende medewerkers (o.a. in het kader van de invoering van de exploitatievergunning) gevolgd.

Digitale veiligheid en cybercrime 
De dreiging van cybercriminelen heeft in de afgelopen jaren een permanent karakter gekregen en verdwijnt niet meer. De verwevenheid met thema’s als ondermijning, openbare orde en de crisisorganisatie neemt steeds verder toe. In 2023 is vooral ingezet op het vergroten van de bewustwording van onze inwoners, jongeren en ondernemers. Zo heeft de gemeente Dronten deelgenomen aan de game Hackshield en zijn gastlessen gegeven over cyberpesten, finishing en nepnieuws aan de leerlingen van groep 7 en 8. Als pilot in Dronten heeft Platvorm Veilig Ondernemen in samenwerking met de gemeente, politie, ondernemers en het onderwijs het project Cyberchef uitgerold.

Ook op regionaal niveau is een nauwere samenwerking op het thema digitale veiligheid. In 2023 hebben de zes Flevolandse gemeenten een werkgroep gevormd om kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen. Eén van de eerste resultaten is de training die samen met de Flevomeer Bibliotheek is ontworpen en is gericht op het versterken van de digitale weerbaarheid van ouderen.

Samen Veilig Ondernemen Buitengebied (SVO-B)
In 2023 is het bestaande Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied (KVO) omgevormd naar Samen Veilig Ondernemen Buitengebied. In deze nieuwe aanpak ligt de focus op de praktijk en wordt samengewerkt met ondernemers en diverse partners (o.a. de politie en Platvorm Veilig Ondernemen) aan thema’s als ‘schoon, heel en veilig’ plus ‘ondermijning’. Vanuit de SVO-B zijn al diverse thema avonden voor de ondernemers en inwoners van het buitengebied georganiseerd, o.a. over digitale veiligheid, de gemeentelijke handhaving en brandveiligheid.

Evenementen
In 2023 zijn voorbereidingen getroffen voor de actualisatie van het evenementenbeleid. Het doel is om o.a. de groeiambitie van de gemeente te integreren in het evenementenbeleid, inclusief de ontwikkeling van locatieprofielen. Dit proces wordt in het komende jaar uitgewerkt en afgerond.

Daarnaast is de samenwerking binnen het netwerk versterkt en verbreed. Zo is vanuit Dronten de samenwerking met de gemeenten Oost Gelre en Hilvarenbeek geïnitieerd met als doel kennis en kunde uit te wisselen over de uitdagingen van vergunningstrajecten voor grote publieksevenementen. Ook is binnen de provinciale samenwerking een uniforme behandelscan voor evenementen ontwikkeld die in 2024 wordt uitgerold. Samen met de grote evenementenorganisatoren is verkend hoe in de toekomst gezamenlijk de veiligheid van evenementen te waarborgen.

Vanuit de doelstelling efficiënte en moderne vergunningverlening voor evenementen is gestart met de implementatie van e-formulieren en een digitale mogelijkheid voor het intekenen van plattegronden. Deze digitaliseringstrajecten zijn in 2024 naar verwachting afgerond.

Verbonden partijen programma 1

Wat heeft programma 1 gekost?

Terug naar navigatie - Wat gaat dit kosten?

Financieel sluit dit programma het jaar 2023 af met een resultaat van: € 108.000.
Dit is het totaalsaldo van baten en lasten voor dit programma ten opzichte van de begroting na wijzigingen (-/- is een nadelig resultaat).

Bedragen x €1.000
Lasten en Baten Realisatie 2022 Primaire begroting 2023 Begroting na wijziging 2023 Realisatie 2023 Verschil
Lasten
1E Rampenbestrijding en crisisorganisatie -3.143 -2.871 -3.004 -3.153 -148
1F Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde -2.018 -2.184 -2.997 -2.921 76
Totaal Lasten -5.161 -5.055 -6.002 -6.074 -72
Baten
1E Rampenbestrijding en crisisorganisatie 108 86 86 110 24
1F Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde 285 39 353 445 91
Totaal Baten 393 125 439 555 115
Saldo Lasten en Baten programma 1 -4.767 -4.931 -5.562 -5.519 43
Stortingen
1Z Niet in pakketjes opgenomen 0 0 0 0 0
Onttrekkingen
1Z Niet in pakketjes opgenomen 41 41 41 106 65
Saldo Reserves programma 1 41 41 41 106 65

Afwijkingen

Terug naar navigatie - Afwijkingen

Hierna verklaren we per pakket de afwijkingen tussen begroting na wijziging 2023 en de werkelijkheid 2023. De belangrijkste afwijkingen (lasten en baten) worden toegelicht. Als richtlijn hanteren we het grensbedrag van toelichting bij afwijkingen van € 50.000 en hoger. Een ‘min’ betekent een financieel nadeel voor de gemeente en een ‘plus’ een financieel voordeel.

1E Rampenbestrijding en crisisorganisatie
Toelichting Lasten Baten
Brandweergebouwen: Extra huurinkomsten en afwijkende gas- en elektriciteitskosten. -73 22
Veiligheidsregio: Jaarrekeningresultaat 2022 inclusief vrijval Algemene reserve (51K) en de voorfinanciering in 2023 van de vertraging in besluitvorming Verplichtend karakter, conform eerder AB-besluit (-144k). -93
Rampenbestrijding: Vertraagde opstart trainingsprogramma en declaraties crisisbeheersing. 18 2
Totaal -148 24
1F Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde
Toelichting Lasten Baten
Dierenbescherming: Extra opvangmaatregelen en ritten dierennoodhulp (openeinderegeling). -12
Integraal veiligheidsbeleid: Lagere financiële bijdragen aan IVB-thema's door samenwerkingsafspraken en budgetneutrale baten en lasten SPUK-regeling overlastgevende asielzoekers. 50 42
APV en bijzondere wetten: Vertraagde opstart uitrol exploitatievergunningen (25K: te laag om over te kunnen hevelen), niet gedeclareerde audit Wet politiegegevens en nog in te regelen handhaving energielabel C kantoren en Veilig Wonen. 59 19
Noodopvanglocatie Biddinghuizen: De lasten voor de inhuur van boa's en de bijbehorende mobiliteit zijn circa 10% hoger uitgevallen door de stijging van het prijspeil. De lasten zijn declarabel bij het COA en dit zorgt aan de batenkant voor een voordeel. Per saldo ruim budgetneutraal. -21 30
Totaal 76 91

Verplichte beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - Inleiding BBV Programma 1

Gemeenten nemen vanaf 2017 een basisset BBV beleidsindicatoren op in de begroting en het jaarverslag voor inzicht en heldere beeldvorming over de beleidsresultaten van de gemeente, en vergelijking van gemeenten onderling.

Via het verplichte dashboard van Waarstaatjegemeente.nl zijn nog meer gegevens beschikbaar. In de onderstaande tabel staan de beleidsindicatoren voor dit programma van onze gemeente met peildatum 12-06-2024.

Indicator 2019 2020 2021 2022 2023 Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners Bron
Diefstal uit woning per 1.000 inwoners 2,5 2 0,8 1,5 1 1 CBS-Diefstallen
Omschrijving Het aantal diefstallen uit woningen, per 1.000 inwoners.
Geweldsmisdrijven per 1.000 inwoners 4,8 3,7 3,6 4,1 3,9 3 CBS-Criminaliteit
Omschrijving Het aantal geweldsmisdrijven, per 1.000 inwoners. Voorbeelden van geweldsmisdrijven zijn seksuele misdrijven, levensdelicten zoals moord en doodslag en dood en lichamelijk letsel door schuld (bedreiging, mishandeling, etc.).
Vernielingen en beschadigingen in de openbare ruimte per 1.000 inwoners 5,8 5,3 4,9 4,5 4,9 4,4 CBS-Criminaliteit
Omschrijving Hieronder vallen brandstichting, alle vormen van vernieling en misdrijven tegen de openbare orde en het openbaar gezag. Voorbeelden van misdrijven tegen de openbare orde en tegen het openbaar gezag zijn opruiing, huis-, computer- en lokaalvredebreuk, deelneming aan een criminele of terroristische organisatie, openlijke geweldpleging, godslastering, discriminatie en het doen van een valse aangifte. Omdat het delict mensenhandel vaak onder dezelfde feitcode geregistreerd wordt als het delict mensensmokkel worden deze twee delicten samengeteld en weergegeven bij de gewelds- en seksuele misdrijven.
Verwijzingen Halt per 1.000 jongeren 18 13 9 11 NB NB Stichting Halt
Omschrijving Het aantal verwijzingen Halt per 1.000 inwoners van 12 tot 18 jaar. Jongeren van 12 tot 18 jaar die een licht strafbaar vergrijp plegen, worden door de politie of leerplichtambtenaren naar Bureau Halt verwezen voor een passende Halt-straf. Zij krijgen leeropdrachten en er volgen gesprekken met de jongere en de ouders. Op deze manier kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met het Openbaar Ministerie.
Winkeldiefstal per 1.000 inwoners 1,1 1,1 1,1 2 2,3 1,4 CBS-Diefstallen
Omschrijving Het aantal winkeldiefstallen per 1.000 inwoners.