Arbeidsparticipatie
Inkomensregelingen (BUIG)
Participatiewet-inkomensdeel: Het definitieve budget, voor de uitvoering van de Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz2004 (levensonderhoud startende zelfstandigen), is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, eind september 2023, vastgesteld op 11.166.763 euro. In 2021 en 2022 zagen we nog een dalende trend van het aantal uitkeringen. Dit heeft zich in 2023 gestabiliseerd (stand per 4-1-2023: 536 en per 27-12-2023: 539).
Doorontwikkeling samenwerking Kampen, Dronten en Impact
In april 2022 is gestart met de dóórontwikkeling van de samenwerking tussen Kampen, Dronten en Impact op vier thema’s:
• In- en aan besteden
• Governance
• Financiering
• Ondernemingsplan
De thema’s in-en aanbesteden en governance zijn samengevoegd en we zijn in de afrondende fase van het opstellen van een GR tekst en bijbehorende documenten. Deze GR tekst wordt in de eerste helft van 2024 afgerond en ter besluitvorming aangeboden.
Bij het opstellen van de nieuwe gr-tekst en eventuele dienstverleningsovereenkomsten worden ook nieuwe financieringsafspraken gemaakt. Een eerste stap hierin is reeds gezet met de verdeelsystematiek. Wij verwachten dat dit wordt meegenomen vanaf de begrotingscyclus 2025.
Het bestuur van de gemeenschappelijke regeling werkvoorzieningschap Kampen en Dronten heeft in maart 2023 het ondernemingsplan vastgesteld en nu wordt gewerkt aan de implementatie. De implementatie van het ondernemingsplan betreft vooral de nadere uitwerking van de samenwerking met Kampen en Dronten (het in detail uitwerken van dienstverlening en werkprocessen) en marketingcommunicatie activiteiten. De daadwerkelijke uitvoering van de dienstverlening wordt gefinancierd en gestuurd vanuit de reguliere bedrijfsvoering en dienstverleningsafspraken.
Harmonisatie regelingen en instrumenten vanuit de regio Flevoland, dit gekoppeld aan de economische regio Zwolle
De afdelingen economie, onderwijs en re-integratie trekken samen op om de regelingen in kaart te brengen en te zoeken naar overlap om zo de inwoner de best passende oplossing te kunnen bieden om deel te kunnen nemen aan de arbeidsmarkt. Dit is een continue proces.
Eind 2023 is de provincie Flevoland gestart met een verkenning naar een regionaal ontwikkelfonds, hiertoe is een kerngroep ingeregeld waarbij het samenwerkingsverband van de arbeidsmarktregio Flevoland (lees: RWF) ook betrokken is. Een regionaal Talentfonds kan een deel van de oplossing zijn om meer overzicht te creëren in de wirwar van initiatieven voor bij- en omscholing en daarmee ook voor de overstap naar tekort- en groeisectoren. Door initiatieven en budgetten te bundelen: 1) wordt er meer overzicht gecreëerd, 2) ontstaan er meer mogelijkheden door gestapelde budgetten, 3) wordt continuïteit door een structureel karakter voor scholingsmiddelen geborgd en 4) wordt de samenwerking tussen partijen bestendigd.
Breed Offensief
Met het Breed Offensief heeft het kabinet maatregelen voorgesteld om meer mensen met een beperking aan een baan te helpen en aan het werk te houden. Doelen van de maatregelen uit het breed offensief zijn:
• het makkelijker maken voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen;
• mensen met een arbeidsbeperking voor langere tijd aan het werk krijgen;
• werk voor mensen met een arbeidsbeperking aantrekkelijker maken (bijvoorbeeld door meer inkomen);
• zorgen dat werkgevers en werkzoekenden elkaar makkelijker vinden.
Onder andere naar aanleiding van het Breed Offensief is de verordening Sociaal Domein aangepast, deze is in het voorjaar van 2024 ter besluitvorming aangeboden en de maatregelen zijn in de uitvoering meegenomen.
Uitvoeringsplan Wet Structuur Uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI)
In het Uitvoeringsplan SUWI 2023 is nadrukkelijk gekozen voor een doorontwikkeling van het Uitvoeringsplan SUWI 2022. Door diverse omstandigheden (o.a. capaciteit) was in de samenwerking in de arbeidsmarktregio op gebied van SUWI in 2022 minder gerealiseerd dan aanvankelijk beoogd. Dit betekent dat een aantal doelstellingen ook terugkwamen en terugkomen in 2023/2024. Een regionale werkgroep bestaande uit beleidsadviseurs deelnemende gemeenten en UWV en accountmanagers werk is begin 2024 gestart met de uitwerking van de doelstellingen.
Narratief en Governance Regionaal werkbedrijf Flevoland (RWF)
Het bestuur van de arbeidsmarktregio Flevoland (RWF) heeft in december 2023 het narratief en de governance vastgesteld.
In het narratief staat centraal dat de (toekomstige) arbeidsmarkt meer in evenwicht gebracht moet worden en dat er een integrale samenwerking op inhoud (sociaal en economisch) nodig is waarin duurzame plaatsing, arbeid en scholing centraal staan, hiertoe willen de overheid, onderwijs en ondernemers samen investeren in de Flevolandse beroepsbevolking en in (inclusief) werkgeverschap. Dit wordt gedaan langs vier routes: 1) aan het werk gaan 2) aan het werk blijven 3) wegnemen drempels om te kunnen werken en 4) je blijven ontwikkelen.
Vanaf de oprichting van het RWF heeft het zich gericht op de Banenafspraak en ontwikkelt zich door naar een samenwerkingsverband dat zich bezig houdt met arbeidsmarktvraagstukken voor meerdere groepen werkzoekenden (zie voorgaande alinea). De uitwerking en implementatie zal plaatsvinden in 2024/2025.
Uitbreiding arbeidsmarktinfrastructuur (Regionaal Werkcentrum; RWC)
In de kamerbrief van 11 oktober 2022 heeft de minister de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitgangspunten uit het coalitieakkoord over de uitbreiding van de arbeidsmarktinfrastructuur. Bij de toekomstige dienstverlening staat de behoefte van de werkende, werkzoekende en werkgever centraal, kan de dienstverlening preventief worden ingezet, wordt de dienstverlening integraal en "ontschot" aangeboden en is de dienstverlening voor iedereen toegankelijk (‘no wrong door’-principe: het maakt niet uit waar iemand zich meldt; hij of zij wordt verder geholpen). Het kabinet wil werkenden, werkzoekenden en werkgevers via de regionale loketten toegang bieden tot de dienstverlening die zij nodig hebben van een regionaal publiek-privaat samenwerkingsverband van sociale partners, gemeenten, UWV, SBB en onderwijsinstellingen.
Op dit moment is het nog onduidelijk hoe dit uitgewerkt wordt, op landelijk niveau vinden gesprekken plaats. Het was de verwachting dat kabinet in de 2e helft 2023 meer duidelijkheid met betrekking tot deze ontwikkeling ging geven zodat er gestart kon worden met de uitwerking en implementatie. Dit is vertraagd, de ambitie is nu dat het dienstverleningsconcept voor de regionale arbeidsmarktinfrastructuur met ingang van 01-01-2026 van kracht is. Dit betekent ook vertraging in het lokale proces.
Plan van aanpak jeugdwerkloosheid voor jongeren tot 27 jaar vanuit RWF (regio Flevoland)
In de regio Flevoland is vanuit het regionale actieplan jeugdwerkloosheid een uitvraag gedaan om projecten in het kader van de aanpak jeugdwerkloosheid op te zetten waarvoor financiering benodigd is. Naar aanleiding van deze uitvraag zijn de gemeenten Lelystad, Dronten, Urk en Noordoostpolder in gesprek gegaan met betrokken lokale professionals en maatschappelijke partners die betrokken zijn bij de overgang van school naar werk, werkzoekende jongeren en jongeren die aan het werk zijn.
Overeenkomsten tussen de vier gemeenten zijn;
• persoonlijke aandacht bieden aan de jongere;
• maatwerk bieden;
• creëren van vertrouwen;
• holistische benadering en;
• Behoud van werk.
Door met elkaar de lokale puzzel te leggen, regionaal kennis en ervaring te delen, een lerend netwerk te vormen tussen de professionals van met name RMC, W&I, WSP, maatschappelijke partners, onderwijs en werkgevers, de krachten te bundelen, willen de gemeenten komen tot een nog effectievere aanpak van de brede groep van jongeren in een kwetsbare positie.
Door middel van dit project wil de gemeente Dronten een brug slaan tussen scholen, gemeente (RMC en W&I) en de arbeidsmarkt.
Dit project richt zich op jongeren:
- in een kwetsbare positie die aan het werk zijn zonder duurzaam arbeidsperspectief ;
- in een kwetsbare positie in de overstap van school naar werk;
- zonder startkwalificatie, die thuis op de bank zitten (Voortijdig Schoolverlaters).
Het voorstel is eind 2023 geaccordeerd door het RWF en in 2024 wordt gestart met de uitvoering.
Minima ondersteunende regelingen
Armoedebestrijding
Sinds de energie- en inflatiecrisis in 2022 is armoedebestrijding een kernopgave van het college van de gemeente Dronten. De kadernotitie armoedebestrijding benoemt twee maatschappelijke effecten: iedereen heeft in ieder geval een minimale inkomenszekerheid en iedereen kan mee blijven doen. Het actieplan armoedebestrijding 2022-2023 geeft hieraan invulling. Er zijn resultaten geboekt op inkomenszekerheid, energiearmoede en de kinderopvangtoeslagaffaire, dienstverlening (zie pakket N) en kinderarmoede (zie pakket P).
Inkomenszekerheid
Het aantal gemeentelijke uitkeringen (Participatiewet, IOAW en IOAZ) is stabiel, begin 2023 waren dit er 536, eind 2023 waren dit er 539.
Bijzondere regelingen 2023
Regeling |
Aantal toekenningen tot en met 31 december 2023 |
Bijzondere bijstand |
331 huishoudens die (periodiek) bijzondere bijstand ontvangen, waarvan 220 nieuwe toekenningen |
Individuele inkomenstoeslag |
442 huishoudens |
Studietoeslag |
25 inwoners, waarvan 14 nieuwe toekenningen in 2023 |
Toegankelijkheidsbijdrage (via de Pas van Dronten) |
1.403 inwoners, bestaande uit: 1.005 volwassenen, 212 kinderen in de leeftijd van 3-12 jaar en 186 kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar |
Collectieve zorgverzekering minima |
773 deelnemers begin 2023 |
Tijdelijk noodfonds* |
4 huishoudens |
* Tijdelijk noodfonds
In Q2 zijn de Beleidsregels tijdelijk noodfonds Dronten 2023 vastgesteld door het college. Het doel was het bieden van directe financiële ondersteuning aan inwoners die tussen wal en schip (dreigden te) raken. Het tijdelijk noodfonds liep tot en met 31 december 2023.
Er zijn 19 aanvragen ingediend. Er zijn 4 aanvragen toegekend. Uit een interne evaluatie in Q4 bleek dat er vaak al een voorliggende voorziening of andere oplossing voor handen was, waardoor een aanvraag voor het noodfonds niet nodig bleek. Door collega’s wordt aangegeven dat de interne samenwerking is verbeterd, dat er vaker overleg is met de verschillende disciplines.
Minimaeffectrapportage
Door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) is in Q4 een minimaeffectrapportage opgeleverd. De conclusie is dat in 2023 bijna alle onderzochte huishoudens de maandbegroting rond kunnen krijgen. De enige uitzondering zijn de paren met oudere kinderen. Zij hebben niet voldoende inkomen om alle noodzakelijke uitgaven te kunnen betalen en komen maandelijks te kort.
Uit een eerdere, eigen berekening kwam naar voren dat dit ook voor alleenstaande ouders met oudere kinderen geldt. In december 2023 hebben 54 huishoudens een nabetaling ontvangen van de individuele inkomenstoeslag van € 50 (bij 1 kind in de leeftijd van 12-18 jaar) of € 100 (bij 2 of meer kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar).
Energiearmoede
Regeling |
Aantal toekenningen tot en met 31 december 2023 |
Energietoeslag 2023 |
1.332 |
Witgoedregeling 2023-2024 |
3 |
Energietoeslag 2023
Voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum (tot 130% van de geldende uitkeringsnorm of met een laag besteedbaar inkomen) is de energietoeslag er ook in 2023.
In november 2023 hebben 1.297 huishoudens een ambtshalve toekenning ontvangen van € 800.
Tot en met 31 december 2023 zijn 39 aanvragen ingediend. Hiervan waren er op 31 december 2023 35 toegekend.
De energietoeslag 2023 is nog aan te vragen tot en met 31 maart 2024.
Witgoedregeling 2023-2024
In Q4 is de Tijdelijke subsidieregeling witgoed Dronten 2023-2024 in werking getreden.
Tot en met 31 december 2023 zijn twaalf aanvragen ingediend. Hiervan waren er op 31 december 2023 drie toegekend. Bij een toekenning ontvangt een inwoner een voucher ter waarde van € 750 op zijn Pas van Dronten. Hiermee kan het witgoedapparaat worden aangeschaft bij de deelnemende aanbieders binnen de gemeente Dronten.
Hiervoor is verbinding gezocht met het uitvoeringsprogramma Nieuwe Warmte. Vanuit het uitvoeringsprogramma worden energiecoaches ingezet. Een energiecoach is een vrijwilliger die tips geeft om energie te besparen. Door langs te komen, bekijkt de energiecoach samen met de inwoner welke aanpassingen mogelijk zijn. Dit kan gaan om aanpassingen in gedrag, isolatie van de woning en optimalisatie van bestaande installaties en apparaten. De coach komt ook langs voor een luisterend oor en het geven van handige tips en zo nodig met hulp voor een subsidieaanvraag en beoordeling offertes. Als de energiecoach aangeeft dat het huidige witgoed zou moeten worden vervangen door energiezuinig witgoed, kan er gezamenlijk een aanvraag worden gedaan voor de Tijdelijke subsidieregeling witgoed Dronten 2023-2024.
Goedkope energie
Via www.gezondverzekerd.nl wordt het product ‘goedkope energie’ aangeboden. Zij bieden samen met een aantal energieleveranciers goedkopere energiecontracten aan en helpen inwoners met het beste advies voor hun betreffende situatie.
Kinderopvangtoeslagaffaire
Mogelijk gedupeerde ouders worden door het Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire (uitgevoerd door MDF) benaderd of kunnen zich melden bij het steunpunt. Aan de hand van een intakegesprek worden vijf leefgebieden in kaart gebracht; financiën, wonen, gezondheid, werk/dagbesteding en de gezinssituatie. Naar aanleiding van deze inventarisatie wordt er een plan van aanpak opgesteld waarin gemaakte afspraken worden vastgelegd.
In totaal hebben 134 ouders uit Dronten zich aangemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Eind 2023 zijn hiervan 94 aangemerkt als gedupeerde ouders. Met ouders die hulp van de gemeente wensen wordt, zoals hierboven beschreven een plan van aanpak opgesteld. Er zijn in totaal 48 plannen van aanpak opgesteld.
Stelpost armoedebeleid
Gedurende het jaar 2023 is er veel extra incidentele financiering beschikbaar gekomen voor armoedebestrijding. Dit heeft ertoe geleid dat de middelen de geïntensiveerde inzet in deze periode ruim overstijgen. Hieronder benoemen we drie redenen van onderbesteding:
- Het tijdelijk gemeentelijk noodfonds beschikt over 500.000 euro. Door het lage aantal aanvragen en toekenningen is maar een klein deel van dit fonds benut (€ 4.188);
- Gedurende 2023 zijn er vanuit het Rijk onvoorziene, extra incidentele middelen beschikbaar gesteld;
- Er zijn veel nieuwe interventies in gang gezet, die gedurende het jaar van start zijn gegaan of nog in de onderzoeksfase zitten. Een deel van de kosten komen daarom ten laste van 2024.
Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland
De gemeente Dronten heeft al jaren een subsidierelatie met de Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) voor de navolgende dienstverlening:
- Algemeen maatschappelijk werk
- Sociaal raadsliedenwerk
- Schuldhulpverlening
- Projecten Outreachende Hulpverlening
- Buurtbemiddeling
- Vrijwilligersproject
- Vroegsignalering
- Cashflow
- Gezinscoach
- Gezinsadviseur
- Ondersteunen van de inwoners van Dronten die slachtoffers zijn geworden van de toeslagenaffaire
MDF draagt met haar activiteiten bij aan het maatschappelijke effect dat minder inwoners financiële problemen hebben. MDF heeft verschillende projecten om inwoners die financiële problemen hebben te ondersteunen, zoals schuldhulpverlening en budgetbeheer op maat. Inwoners worden geholpen om de schulden in kaart te brengen en de financiën weer in evenwicht te krijgen. Hierbij kan doorverwijzing naar derden nodig zijn. Daarnaast worden inwoners gecoacht om financieel zelfstandig te worden door middel van budgetcoaching.