Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) gedeeltelijk in werking getreden. De Woo is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur en regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. Uitgangspunt hierbij is dat iedereen recht heeft op toegang tot publieke informatie en dat alle overheidsinformatie in beginsel openbaar is. Alleen in uitzonderingsgevallen wordt hiervan afgeweken.
De wet is bedoeld om overheden transparanter te maken en moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. Het is derhalve essentieel dat bestuursorganen werk maken van het op orde krijgen van de informatiehuishouding.
Alle bepalingen van de Woo zijn 1 mei 2022 in werking getreden, behalve de kern van de Woo: artikel 3.3, eerste en tweede lid: betreffende de verplichting tot het actief openbaar maken van elf categorieën documenten; waarbij op grond van artikel 3.1 van de Woo geldt dat het hier een inspanningsverplichting betreft.
Deze verplichting tot actieve openbaarmaking treedt gefaseerd in werking op een bij Koninklijk Besluit of ministeriële regeling nader te bepalen datum over een periode van acht jaar.
Het door het Rijk op te zetten Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI) zou als platform moeten gaan dienen voor de actieve openbaarmaking. Op 23 december 2022 heeft de Minister van BZK besloten de verdere ontwikkeling van PLOOI stop te zetten en te starten met een eenvoudiger platform. Vanuit BZK is vervolgens de Woo-Index in de lucht gebracht, waarop iedere gemeente kán aansluiten. Daaraan voorafgaand moeten gemeenten wel zelf een publicatieplatform hebben vorm gegeven. De Woo-index verwijst namelijk naar documentcollecties die elders door bestuursorganen op internet zijn gepubliceerd. Een aanvullende zoekfunctionaliteit maakt de documenten in deze collecties op termijn centraal doorzoekbaar. In 2023 heeft de gemeente Dronten nog geen keuze gemaakt over het wel/niet aansluiten op de Woo-index.