Programma 7 Volksgezondheid en milieu

Dit programma omvat activiteiten die gericht zijn op Centra Jeugd en Gezin (exclusief jeugd maatwerkdeel Wmo is programma 6), gezondheidszorg, milieu, integrale handhaving en vergunningverlening, afvalverzameling en reiniging, water en riolering alsmede de gemeentelijke begraafplaats.

Pakket 7O Gezonde leefstijl

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

We vinden het belangrijk om in te zetten op een goede gezondheid van onze inwoners. Het is belangrijk om in te zetten op gezondheidsbevordering om inwoners zolang mogelijk gezond te houden en daarmee extra druk op de zorg zoveel mogelijk te voorkomen. 
In programma 5 hebben we al beschreven hoe we dat gaan doen via het stimuleren van bewegen. In dit pakket richten we ons op het bevorderen van gezondheid en preventie bij onze inwoners. We werken hiervoor in de provincie Flevoland samen met de andere gemeenten aan 'Een gezonde toekomst in Flevoland'  2024 -2026. De focus in dit plan ligt op: van ziekte naar gezondheid, fysieke en sociale leefomgeving, gezonde leefstijl, gezond ouder worden, gezond opgroeien & opvoeden, infectieziektebestrijding, zorg & veiligheid en lokaal maatwerk en advies.  

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

Bevorderen van gezonde leefstijl bij inwoners en inzetten op een gezonde sociale- en fysieke leefomgeving 
In 2025 werken we aan dit doel met de GGD en (lokale) partners, waaronder: welzijnsorganisaties, landelijke kenniscentra en zorginstellingen. De dienstverlening van GGD valt samen met de vereisten vanuit de Wet Publieke Gezondheid en wordt aangevuld met lokale accenten, zoals het project Rookvrije Generatie en de extra inzet op de toenemende groep 65-plussers.

Beschermen van inwoners tegen gezondheidsbedreigende factoren 
In 2025 werken we aan dit doel samen met GGD Flevoland en (lokale) partners, waaronder: welzijnsorganisaties, landelijke kenniscentra en zorginstellingen. Lokaal wordt extra ingezet op het voorkomen van huidkanker in samenwerking met KWF Nederland en werkt de GGD Flevoland mee aan een lokaal hitteplan. 

Pakket 7Q Gemeentelijke basisvoorzieningen

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

Het pakket gemeentelijke basisvoorzieningen bestaat uit de zorg voor de riolering, de vuilophaal, -verwerking en -afvoer en de exploitatie van de begraafplaats. Het gaat om wettelijke taken die door een gemeente uitgevoerd moeten worden. De zorg voor de riolering gaat om het aanleggen, in stand houden en onderhouden van het rioleringsstelsel, waarmee de opvang en afvoer van het huishoudelijk en bedrijfsvuilwater en hemelwater wordt geregeld. 
De vuilophaal, -verwerking en -afvoer gaat over het ophalen en verwerken van het huishoudelijk afval en het exploiteren van de milieustraat. Met deze beide thema’s streven we een schone, milieuveilige en gezonde leefomgeving na. Door een heffing brengen we beide in rekening bij de inwoners. Groei van areaal (woningbouw) betekent ook een toename van exploitatiekosten. 
De exploitatie van de begraafplaats gaat over het hebben en onderhouden van een algemene begraafplaats voor alle inwoners. Dit betreft het verzorgen van begrafenissen, het ruimen van graven en het beheren en onderhouden van de begraafplaats.

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

In 2025 loopt het grondstoffenbeleidsplan af. Alle aspecten uit het grondstoffenbeleidsplan zijn geeffectueerd behoudens de realisatie van een circulair ambachtscentrum op de milieustraat. 

Deze zal naar verwachting in 2025 worden gerealiseerd. Er zal in 2025 invulling gegeven worden aan een actualisatie van het Grondstoffenbeleidsplan, waarbij het accent blijft liggen op het stimuleren van het verminderen van de hoeveelheid restafval tot 0% (landelijk doel in 2050) door middel van communicatie, coaching en ondersteuning van inwoners bij het scheiden van afval naar herbruikbare grondstoffen en het voorkomen van daadwerkelijk afval.

Op Europees niveau zijn nieuwe doelstellingen geformuleerd. Zo zal er vanaf 2025 een CO2-heffing worden geheven op het fossiele deel van restafval en komt de focus nog meer te liggen op daadwerkelijke recycling in de hele afvalketen.

Het mobiele netwerk 2G wordt de komende jaren uitgefaseerd. Dit heeft mogelijk grote (financiële) gevolgen voor de zakelijke markt. Deze vorm van datacommunicatie wordt ook toegepast op onze ondergrondse containers en zal vervangen moeten worden. De financiële impact van beide items is nu nog niet goed te overzien.

Realisatie carports Electrische inzamelvoertuigen aan De Reest 5
In het kader van duurzaamheid en vermindering van CO2 uitstoot wordt overgegaan naar elektrische inzamelvoertuigen. De energie-aansluiting voor het opladen is gevestigd aan de Reest 5. Vanuit die optiek is het wenselijk daar het oplaadstation te vestigen. De nieuwe voertuigen worden daar dan ook gestald in plaats van op de milieustraat. Om ze te beschermen tegen weersinvloeden wordt voorgesteld om voor deze voertuigen (4 stuks) een carport te realiseren. De hiermee gemoeide investering van € 95.000 vindt u terug in de bijlage investeringen 2025-2028. De jaarlijkse onderhoudskosten bedragen  € 2.500.

Pakket 7R (Milieu)omgevingsveiligheid

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

Ons streven is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving in gemeente Dronten. In de Omgevingswet staan eisen waaraan voldaan moet worden om te zorgen voor een goede kwaliteit van de leefomgeving. De Provincie Flevoland toetst deze kwaliteit aan de hand van het Interbestuurlijk Toezicht (IBT). De jaarlijkse score van het IBT geeft een indicatie van de kwaliteit van de uitvoering van VTH-taken. Deze beoordeling wordt uitgedrukt in drie niveaus: adequaat (groen), redelijk adequaat (oranje) en niet adequaat (rood). Het hoogste niveau van beoordeling dat door het IBT kan worden toegekend is ‘adequaat’. Wanneer er dus ‘adequaat’ gescoord wordt, houdt dit in dat gemeente Dronten en de OFGV voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen conform de geldende wet- en regelgeving. Hierbij wordt indirect bijgedragen aan een goede kwaliteit van de leefomgeving.

Met het Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleidsplan werken we via verschillende maatregelen aan de bewustwording van inwoners, ondersteuning van energieloketten in de dorpen, stimulering van energiesamenwerkingsverbanden, verstrekken van duurzaamheidsleningen, ondersteunen van innovaties voor de energietransitie en klimaatadaptatie. 

Naast deze maatregelen werken we aan het Uitvoeringsprogramma Transitievisie Nieuwe Warmte (Dronten aardgasvrij per 2050) en houden we bij de aanschaf van producten rekening met de principes van de circulaire economie.

(SMART) Beleidsdoelen

Terug naar navigatie - (SMART) Beleidsdoelen
  1. In 2025 scoort de gemeente Dronten adequaat op de IBT beoordeling.
  2. Wij brengen de CO2-uitstoot met jaarlijks 8,6 kton omlaag.
  3. Wij werken toe naar het opwekken van duurzame energie via ca. 50 hectares zon bij de IJsselmeerdijk en het IJsseloog.

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

1. In 2025 scoort de gemeente Dronten adequaat op de IBT beoordeling
Provincie Flevoland houdt jaarlijks toezicht op de Flevolandse gemeenten en de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek (OFGV) via het Interbestuurlijk Toezicht (IBT). Dit gebeurt door middel van toetsing van het Uitvoeringsprogramma (UP), Jaarverslag (JVS) en de Uitvoerings- en Handhavingsstrategie (U&H-Strategie) aan bepaalde criteria. Ons doel is om in 2025 een adequate (groene) score te behalen op deze toetsing en volledig te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.
Om deze doelstellingen te bereiken, zal de gemeente Dronten in 2025 deze maatregelen nemen:

  • Voldoen aan de kwaliteitscriteria 3.0.
  • Inzetten op monitoring.
  • Inzetten op dienstverlening.

Integraal Veiligheidsbeleid en Openbare Orde
In Pakket F 'Integraal Veiligheidsbeleid en openbare orde' luidt de volgende doelstelling: 'door onze strategische en programmatische aanpak zijn in 2025 de voedingsbodem en gelegenheidsstructuren voor ondermijnende criminaliteit verminderd'. Gemeente Dronten treft de onderstaande maatregel om deze doelstelling te bereiken: 

  • Het Ondermijningsteam Dronten (OTD) inzetten voor een structurele programmatische intensivering van de aanpak van ondermijning.

Ook de activiteiten van de OFGV vallen onder deze doelstelling. In 2025 richten we ons op de volgende maatregelen om de bovenstaande doelstelling te behalen: 

  • De OFGV is een regionale uitvoeringsorganisatie rond het milieu. Dit geldt voor groene wetten, geluid, bodemsanering, luchtvaart, vuurwerk, toezicht op zwemwater en het omgevingsrecht. Het algemeen doel is het beschermen van de fysieke leefomgeving met betrekking tot de milieutaken.

Ontwikkelingen
De komende jaren zal de OFGV sterk gaan ontwikkelen. Deze ontwikkelopgave komt voort uit het Interbestuurlijk Programma versterking VTH-stelsel (IBP VTH) en het opvolgen van de uitgevoerde visitaties in 2022. Ook heeft het algemeen bestuur aan de nieuwe directeur van de OFGV de opdracht meegegeven om te komen tot een toekomstbestendige dienst met behulp van een ontwikkelplan.

Dit ontwikkelplan leidt tot 7 ontwikkelopgaven en een groot aantal projecten. Het plan heeft een tijdshorizon van 3 tot 4 jaar en is medio 2024 gestart. 

In het ontwikkelplan is aan de hand van drie sporen (basis op orde, dienstverlening en organisatie) een analyse gemaakt van de huidige situatie en ontwikkelingen die op de OFGV en diens partners afkomen. Op basis van die analyse zijn ontwikkelpunten en projecten benoemd om hiermee aan de slag te gaan. 

Aangezien de totale ontwikkelopgave ook het toevoegen van basistaken (basistaken energiebesparing) en het op juiste kwaliteitsniveau uitvoeren van de wettelijke collectieve taken (strafrechtelijke handhaving, ketentoezicht, het actualiseren van vergunningen en advisering over onder andere circulaire economie, omgevingsveiligheid en zeer zorgwekkende stoffen) betreft, heeft dit financiële consequenties voor de deelnemers. De voorbereiding van de besluitvorming over de financiële gevolgen volgt in het AB van november 2024. Hieronder is een indicatie opgenomen van de verwachte temporisering van de collectieve basistaken inclusief de financiële consequenties wordt opgepakt. De financiële gevolgen die structureel worden geschat voor Dronten is een begrotingstoename van jaarlijks € 156.464. 

In 2025 vinden naar waarschijnlijkheid de aanbestedingen plaats voor de ICT-infrastructuur en VTH-systemen. De implementatiekosten van de nieuwe systemen worden geschat op € 1 mln. Idealiter worden deze incidentele kosten uit incidentele middelen zoals een positief rekeningresultaat betaald. 

Om de doelstellingen te bereiken, zal de gemeente Dronten zich in 2025 richten op de volgende elementen:

  • Circulaire economie (wettelijke taak): Het voorbereiden op en implementeren van een circulaire economie in Dronten door vergunningen te actualiseren naar aanleiding van het Circulair Materialen Plan. Jaarlijkse bijdrage Dronten voor circulaire economie: €23.100.
  • Actualiseren vergunningen (wettelijke taak): Een belangrijk doel van het actualiseren van milieuvergunningen is ervoor te zorgen dat bedrijven en organisaties voldoen aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van milieu. De laatste jaren zijn vergunningen onvoldoende geactualiseerd waardoor in sommige gevallen sprake is van verouderde of onoverzichtelijke vergunningssituaties. Jaarlijkse bijdrage Dronten voor actualiseren vergunningen: € 11.935.
  • Strafrechtelijke handhaving (wettelijke taak): Steviger en meer systematisch (conform de landelijke handhavingsstrategie) inzetten op opsporing van en strafrechtelijke handhaving bij overtredingen. Jaarlijkse bijdrage Dronten voor strafrechtelijke handhaving: € 11.935.

2. Wij stimuleren/activeren de inwoners en bedrijven dat de CO2-uitstoot in Dronten met jaarlijks 8,6 kton omlaag gaat

CO2-uitstoot verminderen
In 2016 heeft de Europese Unie mede namens Nederland het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Doel van het akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsiusm, met een duidelijk zicht op 1,5 graden Celsius.
Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen zijn afspraken in Europa gemaakt. De EU-lidstaten hebben met elkaar afgesproken dat de EU in 2030 minimaal 55% minder CO2 uitstoten. In 2050 wil de Europese Unie klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat er dan netto geen broeikasgassen meer worden uitgestoten. Om de Parijse klimaatdoelen te verwezenlijken, moet Nederland zijn CO2-uitstoot in 2050 met 100% hebben teruggedrongen (ten opzichte van het basisjaar 1990). In het jaar 2030 vindt een tussentijdse toets plaats: dan moet ons land 55% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990.

Dronten ligt op koers om de snelste verduurzamer te worden van alle Nederlandse gemeenten. In 2030 ligt ons percentage boven de 100%. Dit komt doordat wij meer groene energie opwekken dan we zelf gebruiken. Om in 2050 op 0 CO2 uitstoot uit te komen, is ook in Dronten een jaarlijkse vermindering nodig van 4% á 215 kton = gemiddeld 8,6 kton/jaar.

Verbonden partijen programma 7

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen
Verbonden partij Type
Huisvuilcentrale Alkmaar (HVC) Vennootschappen/Coöperaties
Omgevingsdienst Flevoland en Gooi- en Vechtstreek (OFGV) Gemeenschappelijke regelingen

Wat gaat programma 7 kosten?

Terug naar navigatie - Wat gaat programma 7 kosten?
Lasten en Baten (bedragen x €1.000) Realisatie 2023 Begroting na wijziging 2024 Primaire begroting 2025 Primaire begroting 2026 Primaire begroting 2027 Primaire begroting 2028
Lasten
7O Gezonde leefstijl -1.138 -1.393 -1.521 -1.367 -1.341 -1.358
7Q Gemeentelijke basisvoorzieningen -8.792 -9.163 -9.676 -9.983 -10.003 -10.266
7R (Milieu)omgevingsveiligheid -1.853 -2.160 -1.506 -1.548 -1.598 -1.598
Totaal Lasten -11.784 -12.717 -12.703 -12.898 -12.941 -13.221
Baten
7O Gezonde leefstijl 55 120 120 44 0 0
7Q Gemeentelijke basisvoorzieningen 10.609 11.254 12.085 12.219 12.316 12.410
7R (Milieu)omgevingsveiligheid 319 687 49 64 64 64
Totaal Baten 10.983 12.061 12.254 12.326 12.379 12.474
Saldo Lasten en Baten programma 7 -801 -656 -450 -572 -562 -748
Stortingen
7Z Niet in pakketjes opgenomen 305 0 0 0 0 0
Onttrekkingen
7Z Niet in pakketjes opgenomen 308 305 0 0 0 0
Saldo Reserves programma 7 3 305 0 0 0 0
Resultaat programma 7 -798 -351 -450 -572 -562 -748

Verplichte beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - inleiding BBV 7

Gemeenten nemen vanaf 2017 een basisset BBV beleidsindicatoren op in de begroting en het jaarverslag voor inzicht en heldere beeldvorming over de beleidsresultaten van de gemeente, en vergelijking van gemeenten onderling.

Via het verplichte dashboard van Waarstaatjegemeente.nl zijn nog meer gegevens beschikbaar. In de onderstaande tabel staan de beleidsindicatoren voor dit programma van onze gemeente met peildatum 04-09-2024.

Indicator 2021 2022 2023 2024 2025 Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners Bron
Hernieuwbare elektriciteit in % 134,9 299 NB NB NB NB Klimaatmonitor- Rijkswaterstaat
Omschrijving Hernieuwbare elektriciteit.
Omvang huishoudelijk restafval in kg per inwoner 136 130 NB NB NB NB CBS - Statistiek Huishoudelijk afval
Omschrijving Niet gescheiden ingezameld huishoudelijk afval.