Programma 0 Bestuur en ondersteuning

Het programma omvat het openbaar bestuur, de communicatie met de inwoners, de gemeentelijke basisadministratie en de interne en externe dienstverlening. In dit programma is een aantal verplichte onderdelen opgenomen: 

  1.  Algemene dekkingsmiddelen: Zoals algemene belastingen en de Algemene uitkering uit het gemeentefonds.
  2. Overhead: Alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van de medewerkers in het primaire proces. In de programma’s zijn alleen nog de kosten opgenomen die betrekking hebben op het primaire proces.
  3. Onvoorzien.
  4. Vennootschapsbelasting.

Pakket 0A Bestuur

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

Dit pakket bestaat uit (het faciliteren van) de gemeentelijke bestuursorganen. Dit betreft de vergoedingen van de raadsleden, de loonkosten van het college van burgemeester en wethouders, maar ook de ondersteuning in de vorm van de griffie en de gemeentelijke rekenkamer. Ook bevat dit pakket de kosten van voormalige collegeleden in de vorm van wachtgelden en pensioenuitkeringen. Tot slot ook de kosten die zijn ontstaan uit bestuurlijke samenwerking maken onderdeel uit van dit pakket. N.B.: De samenwerking met Regio Zwolle is vanaf 2024 om organisatorische redenen omgezet naar pakket H (economie).

(SMART) Beleidsdoelen

Terug naar navigatie - (SMART) Beleidsdoelen

De strategie Verbonden Partijen wordt naar verwachting Q4 2024 aangeboden aan de raad met daarin opgenomen bijbehorende smart doelstellingen. Bij vaststelling worden deze doelstelling als zodanig onderdeel van de meerjarige programmabegroting. Het vaststellen van de strategie heeft geen financiële impact in 2025. De uitvoering hiervan zal binnen de bestaande formatie worden opgepakt.  

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

De uitvoering van publieke taken en bedrijfsvoering is een complexe aangelegenheid voor gemeenten. We werken steeds meer samen in één of andere juridische en organisatorische vorm, met als doel gezamenlijk publieke taken te verrichten en het openbaar belang te dienen. Samenwerken met een verbonden partij en (regionale) samenwerkingen vraagt om vertrouwen, transparantie en communicatie.

De complexiteit van maatschappelijke kwesties enerzijds en samenwerkingsverbanden anderzijds maakt dat een strategie op verbonden partijen en regionale samenwerking noodzakelijk is. Het ontbreken daarvan zorgt er namelijk voor dat in de praktijk verschillen in regievoering optreedt. Dit gaat ten koste van vertrouwen, transparantie en communicatie. Uw raad heeft in de motie verbonden partijen de wens uitgesproken de grip op onze verbonden partijen en samenwerkingspartners te vergroten. In 2025 geven we hier verder invulling aan.  

De focus in 2025 ligt op het ontwikkelen en implementeren van strategieën op regionale samenwerking en Public Affairs, en verbonden partijen. 

Er wordt ingezet op het werken vanuit de verbinding richting een bredere welvaart voor onze inwoners en hiervoor samen te werken met onze partners op basis van afspraken en vertrouwen. Het hebben van grip op verbonden partijen is essentieel om doelstellingen te bereiken en risico's effectief te beheersen. 

Kritische succesfactoren worden opgenomen in eerdergenoemde strategieën, maar zullen er onder meer op toezien dat werkzaamheden uitgevoerd worden namens de gemeente:

  • Aantoonbare meerwaarde moeten kennen voor de realisatie van gemeentelijke beleidsdoestellingen.
  • Of er sprake is van transparante besluitvorming en verantwoording, op basis van open communicatie. 
  • De raad moet in staat worden gesteld via de beleidscyclus om te kunnen sturen op de opgaven van de gemeenten. 

Beoogd wordt verbeteringen door te voeren in de beleidscyclus en deze waar mogelijk te uniformiseren, onder meer door de relatie tussen de verantwoordingsdocumentatie en beleidscyclus te versterken. We zetten in op het ontwikkelen van risicoprofielen per verbonden partij om hiermee de raad in staat te stellen een zorgvuldige afweging te maken in de besluitvorming. Met behulp van verschillende sturingsarrangementen willen we als gemeente risicogericht kunnen sturen op verbonden partijen en zo een effectieve samenwerking en beheersing realiseren.

In kaart wordt gebracht hoe regionale samenwerking en Public Affairs kan bijdragen aan onze strategische doelen. Dit zijn lange termijn beleidsdoelen waarbij wij als gemeente een samenwerking met Rijk en Regio nodig hebben in de vorm van gelden, ruimtelijke ordening en eventuele versoepeling in wet- en regelgeving. Denk daarbij aan de woningopgave (het bouwen aan een samenleving: onderwijs, zorg, recreatie, arbeidsmarkt etc.), mobiliteit (N50) en energie infrastructuur (netcongestie).

Het is niet wenselijk om deze lange termijnbeleidsdoelen SMART te formuleren, omdat we in deze fase en ook de komende jaren niet meetbaar kunnen maken welke inzet concreet aan welk doel heeft bijgedragen. Het gaat hierbij om jarenlange inzet in de Regio op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau, en het daarbij opbouwen van sterk verankerde relaties bij het Rijk die gezamenlijk bijdragen aan het behalen van de lange termijnbeleidsdoelen voor de gemeente Dronten.

Pakket 0B Burgerzaken

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

Team Publiekszaken bestaat uit het KCC, Burgerzaken en Dienstverlening. Het pakket burgerzaken omvat bijvoorbeeld het onderhouden van de basisregistratie personen , de uitgifte van reisdocumenten en rijbewijzen, het opmaken van akten burgerlijke stand en verlof tot begraven, het voltrekken van huwelijken, het organiseren van verkiezingen en de ontwikkeling van de dienstverlening van de gemeente. Het KCC verzorgt onder andere de ontvangst aan de receptie en verstrekt informatie via telefoon, chat, contactformulier, social media en de redactie van de gemeentelijke website. 

Publiekszaken levert in 2025 excellente dienstverlening aan onze inwoners door op maat te werken en persoonlijke aandacht te hebben voor onze inwoners. Door snel, zorgvuldig en dienstverlenend onze producten aan te bieden draagt dit bij aan het vertrouwen in de overheid en het geluk van de inwoner.

(SMART) beleidsdoelen

Terug naar navigatie - (SMART) beleidsdoelen

Publiekszaken levert in 2025 excellente dienstverlening aan onze inwoners. 
Dit meten we als volgt: 

  1. Voor het aanvragen van een reisdocument of rijbewijs kan een inwoner in 75% van de gevallen binnen 5 werkdagen een afspraak maken. Alle inwoners kunnen binnen 10 werkdagen een afspraak maken. 
  2. Het KCC voorziet in 80% van de telefoontjes de inwoner direct van een antwoord.
  3. Mensen die zich voor het eerst willen inschrijven in de BRP kunnen in 100% van de gevallen binnen 5 werkdagen een afspraak maken. 

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

In 2025 organiseren wij weer een week van de dienstverlening voor de gehele organisatie; Op deze manier blijven we op een positieve manier aandacht vragen van alle medewerkers voor onze excellente dienstverlening.

Aktes bij burgerzaken kennen een bewaartermijn tussen de 50 en 100 jaar. Met het doel om een volledig en eenduidig te raadplegen digitaal archief te bereiken, wil burgerzaken doorstarten met het digitaliseren van het laatste deel (2019-2022) papieren archief. Door dit in 2025 te realiseren, zijn alle brondocumenten digitaal opgeslagen en in de toekomst ook makkelijk toegankelijk.  

Om uitvoering te geven aan onze dienstverleningsambities willen wij de digitale ontsluiting verder verbeteren en vormgeven. Het wordt hierdoor voor inwoners en instanties nog makkelijker om digitaal gegevens op te vragen en diensten af te nemen.

Tot en met 2027 blijft het door de paspoortpiek druk bij burgerzaken. Dit willen wij niet ten koste laten gaan van de dienstverlening. Ook in 2025 willen wij daarom minimaal een 8 scoren op die dienstverlening. Dit kunnen we meten door de inwoner ons een cijfer te laten geven nadat zij een product hebben afgenomen. 

Door te meten hoeveel telefoongesprekken direct door het KCC afgehandeld kunnen worden maken we inzichtelijk hoeveel inwoners direct antwoord krijgen. 

Tot slot monitoren we actief onze digitale afspraken-agenda en zorgen we ervoor dat inwoners tijdig een afspraak kunnen blijven maken.

Pakket 0C Overhead

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

Het pakket overhead is ondersteunend en adviserend aan de organisatie en het college van Dronten. In dit pakket vallen de activiteiten die zorgen voor de faciliteiten om te kunnen werken, systemen werkend (en bruikbaar) te houden en te adviseren in het primaire proces. Tot dit pakket behoren alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van medewerkers in het primaire proces (de andere pakketten).

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

Uitbreiding parkeergelegenheid Reest
De parkeerplaats aan de Reest is te klein en dient uitgebreid te worden. Als gevolg van groei van de organisatie en overlegmogelijkheden aan de Reest vergaderen steeds meer collega’s vanuit het gemeentehuis aan de Reest. Dat is ook zeer wenselijk in het kader van de onderlinge verbinding. Het gevolg is wel dat de parkeerdruk toeneemt. Om dit goed te faciliteren wordt voorgesteld het parkeerterrein aan de zuidzijde van de Reest uit te breiden met 25 parkeerplaatsen op eigen grond. De hiermee gemoeide investering van € 160.000 vindt u terug in de bijlage investeringen 2025-2028. De jaarlijkse onderhoudskosten bedragen € 5.000.

Informatisering en digitalisering
Zie de paragrafen bedrijfsvoering en informatisering voor een toelichting over informatisering en digitalisering.

Pakket 0D Gemeentelijke belastingen

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

Met lokale heffingen dragen inwoners en ondernemers in Dronten bij aan het welzijn, de leefbaarheid en voorzieningen in onze gemeente. Ook in 2025 ontvangen we een belangrijk deel van onze inkomsten uit lokale heffingen.

Er kan bij lokale heffingen onderscheid worden gemaakt tussen:

  • Algemene heffingen zoals Onroerendezaakbelasting (OZB), Precariobelasting, (water)Toeristenbelasting, Reclame - en Parkeerbelasting.
  • Bestemmingsheffingen zoals Rioolheffing, Afvalstoffenheffing, Marktgelden, Begraafplaatsrechten en leges.

De opbrengsten van algemene heffingen zijn vrij besteedbaar. Voor bestemmingsheffingen geldt dat de vast te stellen tarieven niet mogen leiden tot geraamde opbrengsten die hoger zijn dan de geraamde kosten (maximaal kostendekkende tarieven).

(SMART) Beleidsdoelen

Terug naar navigatie - (SMART) Beleidsdoelen

Er zal onderzoek gedaan moeten worden naar de diverse gemeentelijke heffingen/belastingen. Per heffing moet een nieuw SMART beleidsdoel worden opgesteld. Voorstel is om een nota lokale heffingen en indexeringen op te stellen, waaruit nieuwe op te nemen beleidsdoelen volgen.
In de paragraaf Lokale heffingen zijn de diverse heffingen/belastingen beschreven op basis van de diverse verordeningen.

Pakket 0H Economische ontwikkeling

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

Op basis van de huidige programmastructuur zijn de verspreide percelen van pakket H onderdeel van programma 0. De overige taken uit pakket H staan in programma 3. Inhoudelijk verwijzen wij u daarom graag door naar programma 3.

Pakket 0T Wonen en bouwen

Inhoud

Terug naar navigatie - Inhoud

Op basis van de huidige programmastructuur is het beheer van strategische gronden van pakket T onderdeel van programma 0. De overige taken uit pakket T staan in programma 8. Inhoudelijk verwijzen wij u daarom graag door naar programma 8.

Pakket 0Z Algemene uitkering, treasury en overige baten en lasten

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

De budgetten die inhoudelijk niet gekoppeld zijn aan een gemeentelijk takenpakket staan gebundeld in dit pakket Z. Het gaat hier voornamelijk om inkomsten, waaronder de algemene uitkering en integratie- en decentralisatie uitkeringen, maar ook bestemmingsreserves en rentes.

Gemeente Dronten ontvangt jaarlijks geld van het Rijk. Een groot deel daarvan krijgen we via het gemeentefonds (Algemene uitkering). Dit geld ontvangen we om taken uit te voeren, waarbij het voor een groot deel om niet geoormerkt geld gaat. We kunnen hier samen met de raad een bestemming aan geven. 

(SMART) Beleidsdoelen

Terug naar navigatie - (SMART) Beleidsdoelen

Gemeente Dronten heeft in 2025 een gezonde financiële positie. Dit meten we als volgt:

  • De geraamde structurele lasten en baten zijn in het begrotingsjaar structureel en reëel in evenwicht of, indien dit niet het geval is, wordt het evenwicht wel binnen de termijn van de meerjarenbegroting alsnog bereikt.
  • Solvabiliteit is groter dan 30%.
  • Netto schuldquote is kleiner dan 130%. 
  • Structurele exploitatieruimte is positief.
  • Algemene reserve is groter dan 10% van het begrotingssaldo op basis van de Programmabegroting. Het doel is bereikt wanneer aan alle criteria is voldaan.

Op basis van bovenstaande kunnen we concluderen of gemeente Dronten een gezonde financiële positie heeft.

Prognose 2025

Terug naar navigatie - Prognose 2025

Voor 2025 verwachten wij dat de bovenstaande indicatoren, met uitzondering van de structurele exploitatieruimte, boven de streefwaarde blijven. De structurele exploitatieruimte is net aan positief, echter door afronding komt het uit op 0%.

  • Structureel en reëel evenwicht in 2025.
  • Solvabiliteit: 50%.
  • Netto schuldquote: 2%.
  • Structurele exploitatieruimte: 0,03%.
  • Algemene reserve per 1-1-2025 is 41,2 miljoen, wat 26,3% is van het begrotingssaldo 2025.

De prognose vanaf 2026 is dat de structurele exploitatieruimte negatief wordt zonder ingrepen.

Voor duiding van de kengetallen zie paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing.

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

We leggen de focus op een structureel en reëel sluitende meerjarenbegroting voor 2026 en bewaken de structureel en reëel sluitende begroting voor 2025. Voor de jaarschijven van de meerjarenraming 2026 t/m 2028 is in deze begroting nog geen voorstel gedaan hoe dit sluitend gemaakt kan worden. Dit is de opgave voor Programmabegroting 2026. Dit heeft er mee te maken dat er nog te veel onduidelijkheid bestaat over de effecten van het gemeentefonds vanaf het ravijnjaar 2026 inclusief de effecten van het nieuwe kabinet. De bovenstaande indicatoren worden nauwlettend in de gaten gehouden in combinatie met de opgaven van de organisatie.

Verbonden partijen programma 0

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen
Verbonden partij Type
Alliander N.V. Vennootschappen/Coöperaties
Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus Tricijn (GBLT) Gemeenschappelijke regelingen
Het Flevolands Archief (HFA) Gemeenschappelijke regelingen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Verenigingen
Vitens N.V. Vennootschappen/Coöperaties

Wat gaat programma 0 kosten?

Terug naar navigatie - Wat gaat programma 0 kosten
Lasten en Baten (bedragen x €1.000) Realisatie 2023 Begroting na wijziging 2024 Primaire begroting 2025 Primaire begroting 2026 Primaire begroting 2027 Primaire begroting 2028
Lasten
0A Bestuur -2.335 -2.768 -2.726 -2.796 -2.716 -2.716
0B Burgerzaken -2.679 -2.724 -3.026 -2.998 -2.898 -2.798
0C Overhead -19.380 -20.844 -21.827 -21.280 -20.871 -20.995
0D Gemeentelijke belastingen -799 -686 -721 -737 -746 -771
0H Economische ontwikkeling -60 -8 -8 -8 -8 -8
0T Wonen en bouwen -1.103 -2.913 -710 -827 -930 -1.059
0X Historische functionele indeling 0 -7 0 0 0 0
0Z Algemene uitkering, treasury en overige baten en lasten -3.783 -2.150 -2.940 -1.898 -2.067 -1.524
Totaal Lasten -30.140 -32.101 -31.958 -30.544 -30.237 -29.871
Baten
0A Bestuur 369 0 0 0 0 0
0B Burgerzaken 540 744 784 829 862 828
0C Overhead 341 423 154 113 113 113
0D Gemeentelijke belastingen 12.661 13.915 14.819 14.819 14.819 14.819
0H Economische ontwikkeling 207 71 71 71 71 71
0T Wonen en bouwen 156 135 137 139 139 139
0Z Algemene uitkering, treasury en overige baten en lasten 91.587 95.390 95.559 90.529 91.419 92.497
Totaal Baten 105.860 110.678 111.524 106.501 107.423 108.468
Saldo Lasten en Baten programma 0 75.720 78.577 79.565 75.957 77.187 78.597
Stortingen
0Z Algemene uitkering, treasury en overige baten en lasten 768 938 0 0 0 0
Onttrekkingen
0Z Algemene uitkering, treasury en overige baten en lasten 3.148 8.791 1.297 1.132 1.132 1.132
Saldo Reserves programma 0 2.381 7.853 1.297 1.132 1.132 1.132
Resultaat programma 0 78.101 86.430 80.863 77.089 78.319 79.729

Overhead

Inleiding overhead

Terug naar navigatie - Inleiding overhead

Tot dit taakveld behoren de kosten van overhead, d.w.z. alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van medewerkers in het primaire proces. Om de raad op eenvoudige wijze meer inzicht te geven in de totale kosten van de overhead voor de gehele organisatie en ook meer zeggenschap over die kosten te geven, wordt in het BBV voorgeschreven dat vanaf het programmaplan 2017 een apart overzicht moet worden opgenomen van de kosten van de overhead. In de programma’s worden de kosten opgenomen die betrekking hebben op het primaire proces.

Om te kunnen vaststellen welke kosten verband houden met de sturing en ondersteuning van het primaire proces en zodoende gerekend kunnen worden tot de overhead, wordt een definitie van de overhead geïntroduceerd. De definitie voor overhead luidt: alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van de medewerkers in het primaire proces. In totaal bedraagt deze toerekening van overhead € 22 miljoen, waarvan 13 miljoen bestaat uit de salariskosten van medewerkers ondersteunende teams en 9 miljoen uit materiële overhead.

In de tabel hierna is een uitsplitsing weergegeven naar de verschillende overhead onderdelen (salariskosten):

Overhead 2023* 2024** 2025
Salariskosten van medewerkers ondersteunende teams 9.200 12.000 13.000
Materiële overhead 10.500 8.400 9.000 (1)
Totale overhead 19.700 20.400 22.000
Begrotingssaldo 149.705 160.550 156.301
Overheadpercentage 13% 13% 14%
*Betreft realisatie
**Betreft begroting na wijziging
(1) na toe te rekenen activa aan taakvelden

Overheadpercentage

Terug naar navigatie - Overheadpercentage

De kosten van overhead kunnen worden uitgedrukt in een percentage. Het BBV schrijft voor dat hiervoor een indicator moet worden opgenomen in de begroting. Deze indicator (zie ook onderdeel BBV indicatoren) drukt de totale overheadkosten in het percentage van het totaal van de lasten exclusief toevoegingen aan reserves. In de BBV definitie wordt elke leidinggevende voor 100% toegerekend aan de overhead. Dit levert een percentage op van 14% voor 2025.

Het overheadpercentage voor de kostendekkendheid van de tarieven en de doorbelasting naar de grondexploitaties is 69%. Bij de berekening van dit percentage wordt uitgegaan van de totale salariskosten verminderd met de salariskosten van medewerkers van de ondersteunende teams afgezet tegen de totale overheadkosten.

Specificatie overhead 2025
Leidinggevenden en managementondersteuning primair proces (hiërarchisch) 3.276
P&O/HRM 1.773
Facilitaire zaken en Huisvesting (incl. beveiliging) 692
Informatievoorziening en automatisering (ICT) 2.206
Financiën, Toezicht en Controle gericht op de eigen organisatie 1.793
Juridische zaken 850
Bestuurszaken en bestuursondersteuning 1.063
Interne en externe communicatie m.u.v. klantcommunicatie 819
Informatiebeheer (DIV) 529
Inkoop (incl. aanbesteding en contractmanagement) 363
Overig (o.a. detacheringen, bovenformatief, programma Dienstverlening, wet banenafspraak) 214
Totaal salariskosten van ondersteunenende medewerkers 13.579
Toerekening salariskosten overhead aan grondexploitaties -563
Totaal salariskosten van ondersteunenende medewerkers, na toerekening grondexploitaties 13.016

Overzicht mutaties reserves

Overzicht mutaties reserves

Terug naar navigatie - Overzicht mutaties reserves

Op dit taakveld worden alle toevoegingen en onttrekkingen aan de reserves geboekt die verband houden met taakvelden (met uitzondering van taakveld 0.11) in de programma's 0 tot en met 8.

In de onderstaande tabel worden de mutaties reserves (taakveld 0.10) inzichtelijk gemaakt:

Bedragen x €1.000
Lasten en baten (x € 1.000) Realisatie 2023 Primaire begroting 2024 Primaire begroting 2025 Primaire begroting 2026 Primaire begroting 2027 Primaire begroting 2028
Stortingen
0 Bestuur en ondersteuning
Mutaties reserves programma 0 768 15 0 0 0 0
Mutaties reserves programma 2 0 0 0 0 0 0
Mutaties reserves programma 3 1.265 0 0 0 0 0
Mutaties reserves programma 4 657 612 579 579 579 579
Mutaties reserves programma 5 795 59 10 10 10 10
Mutaties reserves programma 6 2.578 0 0 0 0 0
Mutaties reserves programma 7 305 0 0 0 0 0
Mutaties reserves programma 8 1.472 0 15 15 15 15
Totaal 0 Bestuur en ondersteuning 7.839 685 603 603 603 603
Onttrekkingen
0 Bestuur en ondersteuning
Mutaties reserves programma 0 3.148 1.877 1.297 1.132 1.132 1.132
Mutaties reserves programma 1 106 41 41 41 41 41
Mutaties reserves programma 2 47 72 49 49 49 49
Mutaties reserves programma 3 1.294 0 0 0 0 0
Mutaties reserves programma 4 6 229 6 6 6 6
Mutaties reserves programma 5 2.013 841 574 574 574 574
Mutaties reserves programma 6 1.898 700 0 0 0 0
Mutaties reserves programma 7 308 0 0 0 0 0
Mutaties reserves programma 8 394 2 0 0 0 0
Totaal 0 Bestuur en ondersteuning 9.214 3.761 1.967 1.802 1.802 1.802
Saldo mutaties reserves 1.375 3.076 1.364 1.199 1.199 1.199

Overzicht Algemene Dekkingsmiddelen

Overzicht Algemene Dekkingsmiddelen

Terug naar navigatie - Overzicht Algemene Dekkingsmiddelen

Overeenkomstig artikel 8 lid 5 BBV bevat het overzicht algemene dekkingsmiddelen de volgende componenten:

  1.  Lokale heffingen, besteding niet gebonden
  2.  Algemene uitkering
  3.  Dividend
  4.  Saldo financieringsfunctie (rente)
  5.  Overige algemene dekkingsmiddelen

Voor wat betreft de gemeentelijke heffingen zijn dit met name de onroerende zaakbelastingen, toeristenbelasting en forensenbelasting. Deze heffingen kennen in tegenstelling tot heffingen als het rioolrecht en de afvalstoffenheffing geen vooraf bepaald bestedingsdoel. De niet vrij aanwendbare heffingen worden, evenals de ontvangsten van de specifieke uitkeringen in de programma’s, waar ze voor een deel de kosten dekken, onder de baten verantwoord. In de volgende tabel staan de middelen die vrij besteedbaar zijn.

Overzicht van baten en lasten (x € 1.000) Realisatie 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028
Lasten Algemene dekkingsmiddelen
(Inflatie)correctie voorzieningen -188 -174 -179 -179 -179 -179
Geldleningen en uitzettingen < 1 jaar 11 0 0 0 0 0
Lokale heffingen waarvan de besteding niet gebonden is -63 0 0 0 0 0
Overige financiële middelen -161 -93 -93 -93 -93 -93
Saldo van financieringsfunctie -2.882 -1.338 -732 -731 -1.041 -538
Subtotaal Algemene dekkingsmiddelen Lasten -3.283 -1.605 -1.004 -1.003 -1.314 -811
Baten Algemene dekkingsmiddelen
Uitkeringen gemeentefonds 82.379 83.839 88.889 83.938 84.908 86.016
Bespaarde rente 5.753 5.126 5.218 5.218 5.218 5.218
Lokale heffingen waarvan de besteding niet gebonden is 14.965 15.591 17.354 17.354 17.354 17.354
Overige financiële middelen 501 379 335 335 335 335
Saldo van financieringsfunctie 2.432 1.530 1.113 1.034 953 923
Subtotaal Algemene dekkingsmiddelen Baten 106.029 106.465 112.908 107.878 108.767 109.846
Saldo baten en lasten Algemene dekkingsmiddelen 102.746 104.860 111.904 106.875 107.453 109.035

Verplichte en eigen beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - inleiding BBV

Gemeenten nemen vanaf 2017 een basisset BBV beleidsindicatoren op in de begroting en het jaarverslag voor inzicht en heldere beeldvorming over de beleidsresultaten van de gemeente, en vergelijking van gemeenten onderling.

Via het verplichte dashboard van Waarstaatjegemeente.nl zijn nog meer gegevens beschikbaar. In de onderstaande tabel staan de beleidsindicatoren voor dit programma van onze gemeente met peildatum 04-09-2024.

Indicator Eenheid Realisatie 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Gemeenten 25.000-50.000 inwoners Bron
Apparaatskosten Kosten per 1.000 inwoners 1011 1.088 1.256 NB Eigen begroting
Omschrijving Apparaatskosten (ofwel organisatiekosten) zijn de noodzakelijke financiële middelen voor het inzetten van personeel (salarissen), organisatie-, huisvestings-, materieel-, automatiseringskosten e.d. voor de uitvoering van de organisatorische taken. Apparaatskosten zijn dus alle personele en materiële kosten die verbonden zijn aan het functioneren van de organisatie, exclusief griffie en bestuur.
Bezetting Fte per 1.000 inwoners 9,1 10,5 11,1 NB Eigen gegevens
Omschrijving Het gaat hier om het werkelijk aantal fte dat werkzaam is, dus niet om de toegestane formatieve omvang uit het formatieplan. Let op: ook boventallige medewerkers moeten hier meegeteld worden.
Externe inhuur Kosten als % van de loonkosten formatie 22% 4% 3% NB Eigen begroting
Omschrijving Onder externe inhuur wordt verstaan: het uitvoeren van werkzaamheden in opdracht van een bij de organisatie in dienst zijnde opdrachtgever, door een private organisatie met winstoogmerk, door middel van het tegen betaling inzetten van personele capaciteit en deskundigheid, zonder dat daar een arbeidsovereenkomst of aanstelling tussen de organisatie en de daarbij ingezette personen aan ten grondslag ligt.
Formatie Fte per 1.000 inwoners 10,1 11,2 11,1 NB Eigen gegevens
Omschrijving Het gaat hier om de toegestane formatie in fte van het ambtelijk apparaat van uw organisatie voor het begrotingsjaar op peildatum 1 januari. Uitgangspunt is het vastgestelde formatieplan, dus niet de werkelijke bezetting. Het gaat om formatieplaatsen, ongeacht of die worden ingevuld door iemand met een vaste aanstelling, een tijdelijke aanstelling of nog openstaan in de vorm van een vacature. Fte is het equivalent van een 36-urige werkweek.
Formatie - Overhead Overhead kosten als % van de totale lasten 13% 13% 14% NB Eigen begroting
Omschrijving Overhead: alle salariskosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van de medewerkers in het primaire proces als percentage van de totale lasten.