De uitvoering van publieke taken en bedrijfsvoering is een complexe aangelegenheid voor gemeenten. We werken steeds meer samen in één of andere juridische en organisatorische vorm, met als doel gezamenlijk publieke taken te verrichten en het openbaar belang te dienen. Samenwerken met een verbonden partij en (regionale) samenwerkingen vraagt om vertrouwen, transparantie en communicatie.
De complexiteit van maatschappelijke kwesties enerzijds en samenwerkingsverbanden anderzijds maakt dat een strategie op verbonden partijen en regionale samenwerking noodzakelijk is. Het ontbreken daarvan zorgt er namelijk voor dat in de praktijk verschillen in regievoering optreedt. Dit gaat ten koste van vertrouwen, transparantie en communicatie. Uw raad heeft in de motie verbonden partijen de wens uitgesproken de grip op onze verbonden partijen en samenwerkingspartners te vergroten. In 2025 geven we hier verder invulling aan.
De focus in 2025 ligt op het ontwikkelen en implementeren van strategieën op regionale samenwerking en Public Affairs, en verbonden partijen.
Er wordt ingezet op het werken vanuit de verbinding richting een bredere welvaart voor onze inwoners en hiervoor samen te werken met onze partners op basis van afspraken en vertrouwen. Het hebben van grip op verbonden partijen is essentieel om doelstellingen te bereiken en risico's effectief te beheersen.
Kritische succesfactoren worden opgenomen in eerdergenoemde strategieën, maar zullen er onder meer op toezien dat werkzaamheden uitgevoerd worden namens de gemeente:
- Aantoonbare meerwaarde moeten kennen voor de realisatie van gemeentelijke beleidsdoestellingen.
- Of er sprake is van transparante besluitvorming en verantwoording, op basis van open communicatie.
- De raad moet in staat worden gesteld via de beleidscyclus om te kunnen sturen op de opgaven van de gemeenten.
Beoogd wordt verbeteringen door te voeren in de beleidscyclus en deze waar mogelijk te uniformiseren, onder meer door de relatie tussen de verantwoordingsdocumentatie en beleidscyclus te versterken. We zetten in op het ontwikkelen van risicoprofielen per verbonden partij om hiermee de raad in staat te stellen een zorgvuldige afweging te maken in de besluitvorming. Met behulp van verschillende sturingsarrangementen willen we als gemeente risicogericht kunnen sturen op verbonden partijen en zo een effectieve samenwerking en beheersing realiseren.
In kaart wordt gebracht hoe regionale samenwerking en Public Affairs kan bijdragen aan onze strategische doelen. Dit zijn lange termijn beleidsdoelen waarbij wij als gemeente een samenwerking met Rijk en Regio nodig hebben in de vorm van gelden, ruimtelijke ordening en eventuele versoepeling in wet- en regelgeving. Denk daarbij aan de woningopgave (het bouwen aan een samenleving: onderwijs, zorg, recreatie, arbeidsmarkt etc.), mobiliteit (N50) en energie infrastructuur (netcongestie).
Het is niet wenselijk om deze lange termijnbeleidsdoelen SMART te formuleren, omdat we in deze fase en ook de komende jaren niet meetbaar kunnen maken welke inzet concreet aan welk doel heeft bijgedragen. Het gaat hierbij om jarenlange inzet in de Regio op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau, en het daarbij opbouwen van sterk verankerde relaties bij het Rijk die gezamenlijk bijdragen aan het behalen van de lange termijnbeleidsdoelen voor de gemeente Dronten.