Arbeidsmarkt
Het is belangrijk om in een, naar verwachting blijvende, onrustige arbeidsmarkt, in de organisatie zo veel mogelijk stabiliteit te realiseren, alsmede minder kwetsbaar te zijn voor wisselingen in ons personeelsbestand.
Er is in 2024 gestart met de ontwikkeling van een werkgeversbelofte en een daarbij behorende arbeidsmarktbenadering, met als doel om Dronten als werkgeversmerk stevig neer te zetten. In 2025 vormt dit de basis voor onze vacaturevervulling. Dit werkgeversmerk sluit naadloos aan bij DoK en de waarden waar wij als organisatie voor staan. We doen wat we zeggen, zodat we in staat zijn en blijven om de juiste mensen aan ons te verbinden én te behouden en een beperkte flexibele schil kunnen bewaken. De arbeidsmarkt vraagt daarnaast van ons om sneller te kunnen schakelen wanneer collega’s vertrekken en we nieuwe collega’s verwelkomen. Onder andere daarvoor is het belangrijk dat we blijven ontwikkelen in het borgen van processen en informatie, zodat nieuwe medewerkers snel en prettig ingewerkt kunnen worden.
Onze inspanningen zijn erop gericht om steeds wendbaarder in te kunnen spelen op vraagstukken rondom spankracht van de organisatie en arbeidsmarktpositie, kennis vast te houden en te borgen en realiseren van stabiliteit.
Verzuim en preventie
Onderdeel van een goede bedrijfsvoering is de optimale inzet van medewerkers. Daarvoor zijn vele aspecten van belang, waaronder een duurzame gezonde inzet van mensen. We kennen als organisatie de afgelopen jaren een hoger verzuim dan wenselijk. We zien sinds mei 2024 wel weer een daling van het verzuimcijfer naar (onder) de benchmark. Dat neemt echter niet weg dat de noodzaak tot een blijvende aanpak onverminderd actueel blijft. Met het managementteam is er focus op verzuimcasuïstiek en we zetten volop in op preventie en vitaliteit. In het najaar 2024 loopt de aanbesteding Arbodienst en voor de uitvraag wordt expliciet gekeken naar de vraag wat ons kan helpen om optimaal tot een aanpak te komen van verzuim en preventie. Daarnaast heeft een analyse aangaande verzuim en preventie in mei 2024 de basis gevormd voor het gesprek in het MT, ten behoeve van de doorontwikkeling van beleid. Dat beleid zal in 2025 verder vorm krijgen. We zien dat de kosten voor aanpak verzuim en preventie, waaronder de inzet van een arbodienst, stijgen, en aanpassing van budgetten is noodzakelijk om een blijvende aanpak te kunnen realiseren.
Fundament bedrijfsprocessen versterken en toewerken naar Effect Gericht Sturen (EGS)
Het denken en werken en dus ook uitwerken van ‘Brede Welvaart’ staat centraal. In dat licht zien wij 2024 als een belangrijk basisjaar om toe te werken naar EGS. In 2024 structureren en stroomlijnen we de interne bedrijfsprocessen om daarop verder in control te komen. We hebben geconstateerd dat het basis instrumentarium om een verdere verbetering vraagt. In 2024 verstevigen we het totale planning- en control proces (beleids- en budgetcyclus). Hiervoor starten we op een eerder moment in het jaar met het opstellen van een begroting en perspectiefnota. Het versterken van het fundament van de bedrijfsprocessen heeft een doorlooptijd van twee jaar en dit biedt ons de basis voor EGS. Dit leidt er in de toekomst toe dat u een perspectiefnota krijgt waarin u zichtbaar, herkenbaar en tastbaar de doorlopende monitoring en verantwoording van beleid ziet, zodat u meer sturing en richting kunt geven aan budgetten van beleidsthema’s en de effecten die we daarvoor willen bereiken, en zo beter in de gelegenheid bent om het goede bestuurlijke gesprek te voeren. Het hele proces naar EGS in samenhang met brede welvaart gaat over de huidige collegeperiode heen.
Waar wij in 2024 gestart zijn met het inbedden van Brede Welvaart in de organisatie, zullen wij ook in 2025 deze systematiek verder inbedden in de haarvaten van onze organisatie. Dat proces zal in 2025 nog niet afgerond zijn, want wij willen koste wat kost voorkomen dat deze wezenlijke verandering eindigt als ‘goed bedoeld, maar net niet gelukt’. Dus wij veranderen zo dat de andere focus niet een nieuw kunstje wordt, maar een stevige nieuwe beleid- en uitvoeringsbasis.
Ook in 2025 zullen wij verder bouwen en bijsturen aan het P&C proces. De kadernota is inmiddels al veranderd naar een perspectiefnota. Deze zal, net als de begroting in 2025 door evolueren, zodat behaalde en bedoelde effecten beter weergegeven worden en zo monitoring en sturing nog beter mogelijk worde, waardoor er een betere gelegenheid is om het goede bestuurlijke gesprek te voeren. Het hele proces naar EGS, in samenhang met brede welvaart, gaat over de huidige collegeperiode heen.
Perspectief op een passende Bedrijfsvoering
We willen het organisatievermogen ontwikkelen om wendbaarder te zijn en de realisatie van organisatie brede vraagstukken effectief te kunnen ondersteunen. Een goede en kwalitatief hoogwaardige bedrijfsvoering is noodzakelijk om de complexe taken en opgaven tot een goed resultaat te volbrengen. Met een passende bedrijfsvoering organiseren we een fundament en ontwikkelen we vermogens die nodig zijn bij het bouwen van een samenleving.
We werken daarom aan het ontwikkelen van een deskundige en effectieve bedrijfsvoering en een excellente kwaliteit van de (externe) dienstverlening. Onze benadering is dat een passende bedrijfsvoering moet bijdragen aan:
- Het organisatievermogen om effectief samen te (kunnen) werken.
- Bevorderen van het vermogen om opgavegericht werken en effectgericht te sturen.
- Een wendbare organisatie met strategisch vermogen.
We kijken naar hoe we de bedrijfsvoering beter, slimmer en anders kunnen organiseren. We zijn ook kritisch naar wat we doen, of we dit ook moeten doen en wat hiervan nut en noodzaak is. Daarvoor is in 2024 een traject uitgevoerd om ons perspectief op een passende bedrijfsvoering te bepalen. We hebben bepaald dat we een gemeentelijke bedrijfsvoering moeten hebben die degelijk en vooruitstrevend is, waarbij we innovatieve benaderingen toepassen om de kwaliteit van onze producten en diensten te versterken, te verbeteren en duurzaam in te richten.
We zetten in op de verandering van zorgen voor naar zorgen dat. Bedrijfsvoering is daarbij ondersteunend – maar niet ondergeschikt - aan de primaire- en dienstverlenende processen. Vanuit een leidende rol, gericht op de ontwikkeling van de organisatie en bedrijfsvoering, realiseren we samen met de organisatie meer toekomstbestendigheid, continuïteit en wendbaarheid. We hebben collectief besef dat we nog niet op dit niveau zitten en dat we hiernaartoe willen groeien. Daarom spreken we van Passende bedrijfsvoering in 2026 en gaan we aan de slag met drie ontwikkelthema’s:
- Werken aan balans: beheer en ontwikkeling.
- We denken van buiten naar binnen: verbinden met onze inwoners.
- Bedrijfsvoering nog slimmer inrichten: processen en uitvoeringskracht op orde.
De ontwikkelthema’s worden in 2024 nader verkend en aangepakt met concrete acties en projecten voor verschillende overkoepelende bedrijfsvoering disciplines, in aansluiting op het primaire proces. Dit doen we al doende, we zijn gericht op het in de praktijk ontwikkelen van de voorwaarden, gereedschappen en vaardigheden die nodig zijn voor een gedegen bedrijfsvoering. De effecten hiervan gaan we monitoren en zullen we onder andere terugzien in onze klanttevredenheid en medewerker tevredenheidsonderzoeken. We werken daarbij in de praktijk samen aan het verbeteren en vernieuwen. Als onderdeel van ons werk, niet als te verbijzonderen werkzaamheden, uit te voeren een apart traject onderbouwd met extra en of andere middelen. De ontwikkeling van de bedrijfsvoering zien we als regulier werk en gebruikelijk onderdeel van onze professionele verantwoordelijkheid. We leggen er wel focus op en geven er richting aan, met het geschetste perspectief en de drie genoemde ontwikkelthema’s.
Informatiehuishouding I i-Leidraad, i-visie en IM-ontwikkelplan
In de afgelopen jaren is de rol van digitalisering en informatietechnologie binnen onze organisatie enorm gegroeid. De snelle technologische ontwikkelingen en de toenemende afhankelijkheid van digitale processen hebben een grote impact op hoe wij onze diensten verlenen en onze interne processen organiseren. We kunnen daar beter op inspelen door richting te geven aan het ontwikkelen, verbeteren en beheren van onze informatiehuishouding. Hiervoor gebruiken we een samenhangende Drontense i-Leidraad.
De informatiehuishouding beschouwen we daarbij als een samenhangend geheel van:
- De informatievoorziening
- De ICT-voorziening
- De informatiebeheer-voorziening
We nemen hiermee onze verantwoordelijkheid in de informatiesamenleving en bereiden ons beter voor op de toekomst. De i-Leidraad maakt duidelijk hoe belangrijk onze informatiehuishouding is en wat daarvan de meerwaarde is voor de inwoners. In de i-Leidraad is ook onze i-Visie opgenomen.
Met het IM-Ontwikkelplan geven we richting aan de wijze waarop we de inzet en het onderhoud van de informatiehuishouding verrichten en het informatiemanagement uitvoeren.
Informatieveiligheid
Informatieveiligheid is een randvoorwaarde voor een betrouwbare informatievoorziening. Informatie moet op het juiste moment beschikbaar zijn. Werkzaamheden en beslissingen moeten plaatsvinden op basis van integere informatie (juist, volledig en actueel) en informatie behoort enkel voor bevoegden beschikbaar te zijn. De Drontense i-Leidraad verschaft een kader voor het continu verbeteren en het inzetten van beheersmaatregelen en voorzieningen voor:
A. Het beveiligen van ICT-middelen (techniek).
B. Het waarborgen van de juistheid, volledigheid en actualiteit van informatie (proces).
C. De bescherming van gegevens (houding & gedrag).
Doelen informatiemanagement
De doelen, acties en (wettelijke) kaders voor de besturing van en investeringen in de informatiehuishouding worden continu uitgewerkt en getoetst (Plan, Do, Check, Act). Dit is gericht op het realiseren van een informatiehuishouding waarmee we beter:
A. Aansluiten op de vereisten van onze bedrijfsprocessen (volgend).
B. Voldoen aan de wettelijke vereisten m.b.t. de informatie- en gegevensbescherming (basis op orde).
C. Bijdragen aan een open en transparante overheid.
D. De reconstructie van overheidshandelen mogelijk maken.
Zie de paragraaf informatisering voor de toelichting op de richtinggevende doelen en beleidsuitgangspunten ten aanzien van het informatiemanagement en de begroting voor 2025.