Digitalisering en informatisering is gericht op het ontwikkelen en inzetten van vaardigheden, processen en systemen die nodig zijn voor een effectieve samenwerking, een betrouwbare informatievoorziening en optimalisatie van primaire bedrijfsprocessen (zowel bestaand als nieuw). Informatisering heeft daarbij betrekking op de gegevensverwerkingsprocessen ten behoeve van de gemeentelijke bedrijfsprocessen. Digitalisering is gericht op het ondersteunen van de samenwerking en informatievoorziening, door informatie toegankelijk te maken via elektronische apparaten.
De werkwijze van het informatiemanagement, tot verbetering en beheer van de informatiehuishouding, is gericht op het gemeentelijke beleid om:
A. excellente dienstverlening te leveren;
B. bij te dragen aan de brede welvaart van onze inwoners en;
C. daarbij proces- en opgavegericht te werken en effectgericht te sturen.
Vanuit het team Informatiemanagement (IM) wordt dit ondersteund met passende voorzieningen waarmee we de:
A. digitale samenwerking van medewerkers faciliteren;
B. creatie, verwerking en beheer van informatie volgens vereisten informatiseren en;
C. procesgerichte en procesmatige samenwerking ondersteunen door deze te digitaliseren.
In 2024 wordt gewerkt aan een stabiele en betrouwbare ICT-omgeving, een informatievoorziening die de procesmatige bedrijfsvoering ondersteunt, de modernisering van de digitale werkruimte, het op orde brengen van het archief- en informatiebeheer en het vervangen van onderdelen die verouderd zijn of aanbesteed moeten worden. Het team informatiemanagement (IM) is versterkt, werkt vanuit een IM-Ontwikkelplan en hanteert daarbij de Drontense i-Leidraad voor het richten en inrichten van de informatiehuishouding . Het IM-Ontwikkelplan geeft daarbij richting aan de wijze waarop we de inzet en het onderhoud daarvan verrichten en het informatiemanagement uitvoeren. Daarbij ligt de focus op thema’s zoals werken op basis van regels en afspraken (governance), procesgericht en procesmatig werken, informatieveiligheid, architectuur en portfolio management.
In de begroting voor 2025 zijn investeringen opgenomen voor het:
- Uitvoeren van achterstallig onderhoud en opruimen van de informatiehuishouding.
- Versterken en onderhouden van de informatiehuishouding.
- Vergroten van de informatieveiligheid.
- Herinrichten en/of vervangen van ICT-onderdelen.
- Inrichten van oplossingen voor applicatie interactie (koppelingen).
- Vernieuwen van vak-applicaties.
In de voorgaande jaren is er onvoldoende aandacht geweest voor en prioriteit gegeven aan de informatiehuishouding. Met name ten aanzien van de doelgerichte inzet en ontwikkeling van voorzieningen voor de creatie, verwerking en beheer van informatie. Dit heeft een negatieve weerslag op het vermogen om proces- en opgavegericht te kunnen werken en het informatiebeheer. Geconstateerd is dat de informatiehuishouding fragmentarisch is ingericht, doordat inrichtings- en beheerkaders niet zijn gehanteerd, toegepast of omdat daar onvoldoende op is gestuurd .
Het gaat daarbij niet alleen om de wijze waarop processen zijn georganiseerd en ingericht, maar ook om de concern brede aandacht voor informatiebeheer in het primaire proces, zowel bij medewerkers als management. De situatie is daarom dat er een hoop opruim- en herstelwerk gedaan moet worden om de informatiehuishouding op orde te brengen en onder controle te krijgen.
Daarnaast houden we ook rekening met, en geven we uitvoering aan, door digitalisering gedreven vernieuwing, door wet- en regelgeving gestuwde veranderingen en het naar behoefte realiseren van mogelijkheden voor het opzetten en inzetten van instrumenten voor data-analyse. Met name op het gebied van business intelligence (BI) en de digitale werkruimte wordt ingezet op een meer progressieve ontwikkeling. We realiseren daarmee concrete BI-producten en diensten zoals dashboards, analyse en overzichten zoals een armoedemonitor en dergelijke. Met verbetering van de digitale werkruimte wordt bijgedragen aan de doelmatigheid en effectiviteit van de (digitale) samenwerking in de organisatie.