Programma 5 Sport, cultuur en recreatie

Het programma omvat het ontwikkelen, in stand houden of beëindigen van voorzieningen op de gebieden cultuur, recreatie, sport en welzijn en de aanleg en het beheer van het openbaar groen. Binnen dit programma vallen ook de nieuwe taken die verwijzen naar de Sturingsnotitie Themaplannen Sociaal domein 2019-2022 en de onderliggende op uitvoering gerichte themaplannen. 
We bereiden ons voor op een nieuwe beleidsperiode in het sociaal domein, vanaf 2025. Daarin gaan we samen een avontuur aan, met als streven de brede welvaart in de gemeente Dronten te vergroten en zo onze gemeente een beetje mooier te maken. 

In programma 6 wordt de ontwikkeling van het nieuwe strategische beleidskader nader toegelicht. Die inhoud geldt ook voor dit programma.

Pakket 5J (Openlucht)recreatie

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

Het pakket (openlucht)recreatie stelt inwoners én bezoekers van de gemeente Dronten in staat zich vrij te bewegen, te ontmoeten en te vermaken in de openbare buitenruimte. Hiervoor beheren we een pakket aan gevarieerde terreinen als bossen, natuurgebieden, stranden, speelplaatsen, schoolpleinen enzovoort. Deze zijn veilig, toegankelijk en voorzien van de gewenste voorzieningen. Deze ruimte stimuleert het bewegen, recreëren en ontmoeten. Het draagt bij aan een prettig vestigingsklimaat, de gezondheid en het sociaal welbevinden van onze inwoners. Het is ook één van de pijlers van onze economie (Recreatie en Toerisme). Om alle functies van deze buitenruimte goed te laten functioneren zonder kapitaalvernietiging is een planmatig beheer en onderhoud erg belangrijk. 
De gemeente heeft aan de Oostkant van Dronten een 60 km lange kuststrook. Dit is een unieke situatie en heeft een aantrekkende werking op toeristen en inwoners. De gemeente investeert samen met ondernemers in voorzieningen, goede bereikbaarheid, voldoende parkeergelegenheid, promotie en informatievoorziening van de stranden en voorlanden. Hiermee vergroten we de kwaliteit en beleefbaarheid van het gebied, zodat deze aansluit op de huidige en toekomstige recreatiebehoefte.
Belangrijke aandachtspunten die centraal staan binnen dit pakket zijn ontwikkelingen als de Bossenstrategie, biodiversiteit en inclusiviteit. De druk op de openbare ruimte neemt toe, steeds meer doelen worden toegewezen aan dezelfde ruimte. Hoe kunnen we de ruimte waarin mensen elkaar ontmoeten, recreëren, sporten en bewegen zo inrichten en beheren, dat het voor een ieder toegankelijk en uitdagend blijft? En tegelijkertijd bijdraagt aan al die andere effecten als biodiversiteit, vastleggen van CO2, klimaatbestendigheid enzovoort? 

(SMART) Beleidsdoelen

Terug naar navigatie - (SMART) Beleidsdoelen
  1.  In 2025 waardeert 70% van de buurten speelvoorzieningen met een 7 of hoger.
  2.  In 2025 heeft 60% van de jongeren van 12-18 jaar binnen een straal van 500 meter van de woning een voorziening die hen helpt elkaar te ontmoeten.
  3.  In 2025 heeft 80% van de kinderen van 3-11 jaar binnen een straal van 150 meter van de woning een speel- en/of sportvoorziening die hen helpt te bewegen, ontmoeten, sporten en spelen.
  4.  In 2025 waardeert 60% van de gebruikers de stranden met een 'goed'.

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

We houden de voorzieningen schoon, heel en veilig en voeren de reguliere vervangingen en renovaties (o.a. speeleiland De Gilden) uit. Voor jongeren van 12-18 jaar creëren we twee aanvullende voorzieningen die hen helpen elkaar te ontmoeten.

Pakket 5K Openbaar groen

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

Het pakket openbaar groen bestaat uit de inrichting en het beheer en onderhoud van de groene openbare ruimte. Het gaat daarbij vooral om bomen, beplantingen, gazons, bermen en watergangen. Met deze werkzaamheden werken we aan een gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier en het bewustzijn daarvan. Ook het versterken van biodiversiteit en het stimuleren en faciliteren van inwonersparticipatie in de openbare ruimte (Samen Actief) maken onderdeel uit van dit pakket. 

De klimaatverandering heeft grote gevolgen (denk aan hitte, droogte, meer neerslag, langer groeiseizoen). Bij het beperken van de schade die hierdoor ontstaat, spelen inrichting en beheer van de groene openbare ruimte een belangrijke rol. Ook zullen door de klimaatveranderingen ziekten, plagen en invasieve exoten vaker voorkomen (bijvoorbeeld eikenprocessierups). Biodiversiteit en ecosystemen zijn het fundament van onze economie, landbouw, gezondheid en leefomgeving. De biodiversiteit neemt sterk af en moet worden hersteld.

(SMART) Beleidsdoelen

Terug naar navigatie - (SMART) Beleidsdoelen
  1. In 2025 voldoet X% van de woningen aan de 3-30-300 regel.
  2. In 2025 kan 50% van de inwoners de lokale baten van de groene leefomgeving (ecosysteemdiensten) benoemen.
  3. In 2025 werken wij in 80% van onze projecten en processen natuurinclusief.
  4. In 2025 wordt 30% van de groene openbare ruimte ingericht en beheert vanuit de (neven)functie 'biodiversiteit'.
  5. In 2025 is X% van de ecologische structuur op grondgebied van gemeente Dronten functioneel voor de soortgroepen zoogdieren en vogels.
  6. In 2025 is het aantal bewonersinitiatieven in de openbare ruimte met 10% toegenomen t.o.v. 2023.
  7. In 2025 waardeert 70% van de buurten groenvoorzieningen met een 7 of hoger.
  8. In 2025 waardeert 70% van de buurten de woonomgeving (voor wat betreft schoon, heel en veilig) met een 7 of hoger.

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

We leggen de focus op het schoon, heel en veilig houden van de groene openbare ruimte. We werken aan een functionele ecologische structuur en ontwikkelen en beheren natuurinclusief. Samen met inwoners versterken we onze groene basis door met hen te werken aan gezonde buurten. 

In deze buurten dragen inrichting, gebruik en beheer bij aan een gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier. Ook stimuleren we inwoners initiatieven te nemen en faciliteren hen daarbij. Hierdoor neemt de betrokkenheid op hun leefomgeving en elkaar toe. 

Pakket 5L Leefbaarheid en veiligheid

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

In Dronten streven we naar een inclusieve samenleving waarin inwoners zich veilig en verbonden voelen en waar het prettig wonen is. We investeren daarom in een veilig, gezond en vitaal leef- en woonklimaat. We bieden daarbij de zorg die nodig is aan mensen die ernstig en langdurig psychisch kwetsbaar zijn en aan de mensen in hun omgeving. We zetten in op het eerder en beter zicht krijgen op chronische en acute situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarnaast zetten we in op het duurzaam oplossen hiervan, het doorbreken van de geweldsspiraal en de zorg voor slachtoffers. 

We zetten in op meer passende hulpverlening voor inwoners met verward of onbegrepen gedrag en psychische kwetsbaarheid. Naast de directe ondersteuning zetten we ook in op het versterken van het draagvlak en de draagkracht in buurten en wijken. We willen meer beschikbaarheid voor voldoende woningen voor inwoners die vallen onder de doelgroep zorglandschap.

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

Vanaf oktober 2024 werken met maatschappelijke partners aan een uitvoeringsprogramma waarin o.a. de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling gecombineerd wordt opgepakt met de opgaven uit de Hervormingsagenda en het Toekomstscenario. Vanuit de opgaven van het Regioplan Integraal Zorg Akkoord werken we aan betere samenwerking tussen sociaal domein en eerste- en tweedelijnszorg voor onder andere inwoners met een psychische kwetsbaarheid.

Pakket 5M1 Participatie -De Meerpaal

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

Om onze effecten en doelstellingen te bereiken gaan we relaties aan met onze partners.  De Meerpaal is één van onze partners op gebied van cultureel, welzijn, sport en theater. We subsidiëren de Meerpaal om een bijdrage te leveren aan de realisatie van de door ons gestelde effecten en doelstellingen. Hoe de Meerpaal de gestelde doelstellingen denkt te realiseren en welke indicatoren wij daarvoor gebruiken, leggen we met elkaar vast in een uitvoeringsovereenkomst. 

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

In 2025 leggen wij de focus op samen werken aan het realiseren van de maatschappelijke effecten en beleidsdoelen. Dit wordt in het strategische kader van het nieuwe beleid sociaal domein vastgesteld (eind 2024).
Belangrijk is dat we uitgaan van adaptief beleid, waarin we vanuit het regelmatig monitoren en het actief houden van accountgesprekken kunnen bijsturen indien nodig. 
Het komende jaar (2025) geldt hierbij als overgangsjaar om de kaders van het nieuwe beleid voor het sociaal domein te laten landen in de uitvoeringsovereenkomsten tussen de gemeente en De Meerpaal.

  • Inwoners ervaren hun gezondheid en veerkracht als voldoende om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan.
  • Inwoners voelen zich verbonden met elkaar en hun omgeving.
  • Inwoners ervaren bestaanszekerheid, gelijke kansen en doen mee naar vermogen.
  • Inwoners voeren zelf de regie (kunnen hulpbronnen aanwenden indien nodig).

Voor 2025 maken we met de Meerpaal afspraken over de bijdrage die ze leveren aan de realisatie van de (hierboven beschreven) maatschappelijke effecten op het gebied van welzijn, cultuur en theater. Hieronder staan de doelen die daarmee nagestreefd zullen worden per gebied.

Welzijn

  • Verbinding met de inwoner door meer vraaggericht werken vanuit de wijk.
  • Samenwerking bevorderen tussen inwoner en sociale partners (sociaal makelaar).
  • Vergroten van de sociale infrastructuur in wijken en buurten.
  • Het vergroten van de zelfredzaamheid van de inwoners van de gemeente Dronten.
  • In elke kern kent men de jongeren.

Cultuur

  • Er is een aanbod van (vrijetijds)cultuureducatie voor alle inwoners van Dronten (jong en oud).
  • Elke amateurkunstverenging kan ondersteuning ontvangen.

Theater

  • Inwoners hebben een keuze uit een attractief, breed en gevarieerd aanbod van voorstellingen. Zij worden gastvrij ontvangen.
  • Bezoekers, impresariaten en artiesten zijn tevreden over De Meerpaal.

Pakket 5M2 Participatie - Bibliotheken

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

FlevoMeer Bibliotheek heeft een belangrijke rol in het sociaal domein. De bibliotheek biedt betrouwbare toegang tot informatie, leesbevordering, bestrijding van laaggeletterdheid, mediawijsheid, participatie en leesplezier. FlevoMeer werkt aan een geïnspireerd, geïnformeerd, betrokken en vaardig Dronten.

Voor de inwoners van Dronten organiseert FlevoMeer activiteiten die aansluiten bij de maatschappelijke opgaven van de gemeente: 

  1. Kennis en informatie ter beschikking stellen.
  2. Ontwikkeling en educatie bieden.
  3. Lezen bevorderen en het laten kennismaken met literatuur.
  4. Ontmoeting en debat organiseren.
  5. Kennis laten maken met kunst en cultuur.
  6. Een plek voor inspiratie en ontwikkeling, zowel fysiek als digitaal.

Deze activiteiten dragen bij aan het persoonlijk welzijn van de inwoners, een leven lang ontwikkelen, een geletterde samenleving, participatie in de informatiesamenleving en gelijke kansen.

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

In 2025 leggen we de focus op de volgende aspecten:

  1. FlevoMeer heeft in 2025 drie bibliotheekvestigingen in de gemeente Dronten: in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant.
  2. FlevoMeer voldoet in 2025 aan de certificeringseisen voor openbare bibliotheken.
  3. Voor het jaar 2025 is er met FlevoMeer een uitvoeringsovereenkomst waarin afspraken zijn vastgelegd over de openingstijden, tarieven en activiteiten van FlevoMeer. 
  4. In 2025 is er bij FlevoMeer een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).
  5. Het ministerie van OCW heeft een wijziging aangekondigd van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob). Als deze wet in 2025 wijzigt dan zal, waar nodig, het beleid van de gemeente worden aangepast.

Pakket 5M5 Participatie - Multifunctionele gebouwen

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

In het voorjaar van 2024 is MFC De Kombuis in Swifterbant geopend. Met de komst van dit multifunctioneel gebouw heeft elke kern in Dronten een volwaardige voorziening om ontmoeting te faciliteren. In Dronten en Swifterbant verzorgt De Meerpaal het dienstverleningsconcept. Voor Biddinghuizen vinden hierover momenteel gesprekken plaats, omdat de huidige exploitant per 1 juli 2024 stopt. 

Primair is het zoeken naar een nieuwe exploitant, als eigenaar van MFC De Binding, aan het stichtingsbestuur van De Binding. Als gemeente worden we, in verband met de verschillende opgaven en financiële relatie met het stichtingsbestuur, bij deze gesprekken betrokken. 

Met de multifunctionele accommodaties in de drie kernen beogen we:

  1. Het versterken van de sociale cohesie in de verschillende kernen. 
  2. Een ontmoetingsplek voor onze inwoners te faciliteren.
  3. Een impuls te geven aan het verenigingsleven in de verschillende kernen.

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

De Binding Biddinghuizen; Nadat in 2024 door het stichtingsbestuur van De Binding een nieuwe exploitant is gekozen, optimaliseren we de dienstverlening en het gebruik in 2025.

De Meerpaal Dronten; In 2025 werken we toe naar een nóg breder gebruik van de multifunctionele accommodatie.

De Kombuis Swifterbant; Nadat in 2024 het gebouw is geopend en een start is gemaakt met het dienstverleningsconcept, gaan we dit in 2025 verder optimaliseren.

Pakket 5O Gezonde leefstijl

Inhoud en ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Inhoud en ontwikkelingen

Inhoud

  • Inwoners ervaren hun gezondheid en veerkracht als voldoende om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan.

We streven ernaar dat inwoners van de gemeente Dronten door een goede gezondheid beter en langer voor zichzelf kunnen zorgen, zowel mentaal als fysiek. Een gezonde leefstijl draagt bij aan het bereiken van het effect, maar staat niet op zichzelf. Het heeft betrekking op verschillende aspecten die van invloed zijn op welzijn en gezondheid, zoals bijvoorbeeld sociale netwerken, de inrichting van de fysieke leefomgeving en passende huisvesting. 

We richten ons vanuit dit pakket op de bevordering van een gezonde leefstijl en dan vooral op het aanbod aan beweegmogelijkheden in Dronten zoals sportverenigingen, sportaccommodaties, fysieke leefomgeving en ongeorganiseerd beweegaanbod. Bewegen draagt bij aan een gezonde leefstijl en een positieve gezondheid.

Om te realiseren dat meer volwassenen aan het bewegen gaan, aan de beweegrichtlijn voldoen en dat het percentage niet-sporters/bewegers afneemt, gaan we samen met onze maatschappelijke partners op het terrein van gezonde leefstijl coalities aan om samen activiteiten te organiseren of voorzieningen te realiseren die bijdragen aan een goede gezondheid van onze burgers.

Ontwikkelingen
In de gemeente Dronten zijn er op gebied van gezonde leefstijl een aantal relevante ontwikkelingen. Zo is bijvoorbeeld te zien dat het overgewicht onder volwassenen bovengemiddeld hoog is, namelijk 59,3% in 2022, ten opzichte van 50,3% landelijk. Sinds 2016 is er een negatieve ontwikkeling. Tegelijkertijd ervaart 73% van de volwassenen hun gezondheid als goed. Hoewel we hierop als gemeente hoger scoren dan landelijk gemiddeld (70%), is er sprake van een negatieve ontwikkeling sinds 2016. 

Omdat we ons ervoor verantwoordelijk voelen dat inwoners gezond kunnen wonen en leven in de gemeente, zien we overgewicht als een serieus probleem. Overgewicht en ervaren gezondheid wordt beïnvloed door meer dan bewegen. Bijvoorbeeld door gezonde voeding en de fysieke omgeving. 

Op het gebied van bewegen is te zien dat Dronten slechter dan gemiddeld scoort. Van de volwassen voldoet 43,9% aan de beweegrichtlijn (landelijk 47,5%). Op deze ontwikkeling hebben we als gemeente een stimulerende en faciliterende invloed. Daarom is ons streven om het aantal volwassenen dat aan de beweegrichtlijn voldoet te verhogen. 

Waar leggen wij de focus op in 2025?

Terug naar navigatie - Waar leggen wij de focus op in 2025?

We zetten in op het stimuleren van sportevenementen en -faciliteiten door middel van subsidies voor maatschappelijke inzet/activiteiten met niet alleen eigen leden (bijvoorbeeld de avondvierdaagse, ongeorganiseerde beweegactiviteiten etc.). 

In het nieuwe uitvoeringsprogramma sociaal domein zetten we vanuit sport verder in op het toegankelijk maken van sport en bewegen voor iedereen. Dit onder andere door vitale sportaanbieders en Dronten als openbare speelplek voor ontspanning en inspanning te promoten.

Het Netwerk Kind en Bewegen Dronten (NKBD) en het Beweeg Abonnement op de Pas van Dronten zetten we in 2025 voort.
In samenwerking met de scholen doen we onderzoek naar de motorische ontwikkeling van kinderen op de basisschool. Deze scan zorgt ervoor dat wij nog meer zicht krijgen op beweegmogelijkheden en behoefte van kinderen.

De eisen vanuit het huidige beweegonderwijs en de uitkomsten van de bovengenoemde scan vormen het startpunt voor een onderzoek of de huidige inventaris van de gym- en sportzalen nog passend is.

Verbonden partijen programma 5

Wat gaat programma 5 kosten?

Terug naar navigatie - Wat gaat programma 5 kosten?
Lasten en Baten (bedragen x €1.000) Realisatie 2023 Begroting na wijziging 2024 Primaire begroting 2025 Primaire begroting 2026 Primaire begroting 2027 Primaire begroting 2028
Lasten
5J (openlucht) recreatie -670 -1.154 -781 -787 -787 -786
5K Openbaar groen -4.151 -4.345 -4.599 -4.635 -4.666 -4.610
5L Leefbaarheid en veiligheid -378 -423 -933 -918 -918 -918
5M1 Participatie - De Meerpaal -5.921 -6.281 -6.243 -6.237 -6.237 -6.237
5M2 Participatie- Bibliotheek -1.896 -2.025 -2.025 -2.025 -2.025 -2.025
5M5 Multifunctionele gebouwen -1.329 -1.450 -875 -873 -870 -868
5O Gezonde leefstijl -4.079 -4.145 -3.665 -3.766 -3.715 -4.306
Totaal Lasten -18.425 -19.823 -19.120 -19.241 -19.219 -19.751
Baten
5J (openlucht) recreatie 99 53 26 26 26 26
5K Openbaar groen 45 70 35 35 35 35
5M2 Participatie- Bibliotheek 84 84 84 84 84 84
5M5 Multifunctionele gebouwen 0 0 0 0 0 0
5O Gezonde leefstijl 1.616 1.520 1.456 1.357 1.145 1.145
Totaal Baten 1.844 1.726 1.600 1.501 1.289 1.289
Saldo Lasten en Baten programma 5 -16.581 -18.096 -17.520 -17.740 -17.930 -18.462
Stortingen
5Z Niet in pakketjes opgenomen 795 4.108 10 10 10 10
Onttrekkingen
5Z Niet in pakketjes opgenomen 2.013 1.638 574 574 574 574
Saldo Reserves programma 5 1.218 -2.469 564 564 564 564
Resultaat programma 5 -15.363 -20.566 -16.956 -17.176 -17.366 -17.898

Verplichte beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - inleiding bbv 5

Gemeenten nemen vanaf 2017 een basisset BBV beleidsindicatoren op in de begroting en het jaarverslag voor inzicht en heldere beeldvorming over de beleidsresultaten van de gemeente, en vergelijking van gemeenten onderling.

Via het verplichte dashboard van Waarstaatjegemeente.nl zijn nog meer gegevens beschikbaar. In de onderstaande tabel staan de beleidsindicatoren voor dit programma van onze gemeente met peildatum 04-09-2024.

Indicator 2021 2022 2023 2024 2025 Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners Bron
% Niet-sporters NB 53,5 NB NB NB NB Gezondheidsmonitor volwassenen (en ouderen), GGD’en, CBS en RIVM
Omschrijving Het percentage niet-wekelijks sporters t.o.v. bevolking van 19 jaar en ouder. Bevolking van 19 jaar en ouder dat niet minstens één keer per week aan sport doet. Deze indicator wordt eens in de vier jaar gemeten.