Geachte leden van de raad,
Voor u ligt de Perspectiefnota 2025 als start van het begrotingsjaar 2025. Het college staat klaar om actief te blijven inzetten op het ontwikkelen van een ambtelijke organisatie die adaptief kan inspelen op de in toenemende mate complexe vraagstukken waar we als (lokale) overheid voor staan. Daarbij streven we ernaar uw raad in staat te stellen effectief te sturen en uw controlerende rol uit te voeren, met als essentiële randvoorwaarde solide robuuste financiën.
Robuuste financiën als randvoorwaarde omvat onder andere continue monitoring, het borgen en beheersen van processen door inzicht en overzicht te faciliteren en het versterken van het collectief strategisch denken.
We verschuiven van een focus op beschikbare middelen naar denken vanuit het beoogde effect dat we willen bereiken en de taken die daaraan bijdragen. Van een focus op een sluitend begrotingsresultaat naar het mogelijk maken te kunnen sturen op effect. Het bouwen van dit fundament vergt tijd en zal meer tijd kosten dan de duur van deze collegeperiode. Met de stappen die we al hebben gezet en gaan zetten de komende jaren leggen we een solide duurzame basis voor toekomst.
Van Kadernota naar Perspectiefnota
Bij deze manier van denken hoort een Perspectiefnota waarmee een beeld van (toekomstige) ontwikkelingen wordt geschetst en uw raad in staat stelt richtinggevende uitspraken te doen en kaders mee te geven. Dit stimuleert adaptief denken enerzijds en eigentijds bestuur anderzijds. Het moedigt medewerkers, college en raad aan om buiten de gebaande paden te denken en creatieve oplossingen te vinden voor complexe problemen, met tastbare resultaten voor onze inwoners.
Stevig fundament
We hebben met elkaar afgesproken om stevig in te zetten op het denken en werken vanuit de noodzaak om maatschappelijke impact te realiseren. Een nadrukkelijke vraag daarbij is om beleid meer SMART te formuleren. De Dronter principes dienen hiervoor zowel als mooi vertrekpunt als basis voor het werk. Het zijn ten slotte de principes die de samenleving ons heeft aangereikt.
Deze huidige tijd brengt met zich mee dat wanneer uitdagingen zichtbaar worden, dit vaak zorgt voor verontrusting en een roep om directe actie door maatregelen te treffen. Het is – juist in deze tijd - van belang dat we onszelf voldoende tijd gunnen om deze uitdagingen te begrijpen, de onzekerheid te omarmen en maatregelen te treffen die weloverwogen zijn en daadwerkelijk duurzaam bijdragen. Daarmee zorgen we ervoor dat ons fundament voor het bestuur en voor de uitvoerende organisatie stevig genoeg is voor de toekomst.
Inzet 2025
Voor 2025 zetten we daarom in om alles dat op dit moment in gang is gezet, goed uit te voeren en te implementeren. Dit betekent dat het nu niet de tijd is met grootse nieuwe thema’s te komen, maar om de komende anderhalf jaar door te ontwikkelen op ingezet beleid. Dit vraagt een voortdurende afweging welke taken moeten worden uitgevoerd om het gewenste effect te bereiken in relatie tot de uitvoeringskracht van de organisatie.
Concreet betekent dit voor 2025 dat veel werkzaamheden ogenschijnlijk going concern zijn. Maar die schijn bedriegt. We hebben namelijk te maken met de context van deze tijd, waarbij we datgene wat we willen doen, ook goed willen doen en passend bij deze tijd.
Een mooi voorbeeld hiervan is ons streven inwoners centraal te stellen in ons handelen, waarbij we goed oog en oor hebben voor wat er leeft en speelt in onze samenleving. Deze beweging is in gang gezet en vraagt in 2025 en volgende jaren extra aandacht.
Onder het begrip ‘participatie’ zijn daarvoor verschillende initiatieven genomen zoals het organiseren van een burgerberaad voor de toekomstvisie, zijn we in gesprek over het Kindcentrum en over de huisvesting van arbeidsmigranten en starten we met een traject voor het identificeren van voorzieningen en activiteiten met de grootst mogelijke maatschappelijke impact voor Biddinghuizen. Daarnaast werken we met een kansenkaart voor het centrum van Dronten en staan we aan de vooravond van het starten van sleutelprojecten in de beide dorpen en ontwikkeling van Dronten Zuid.
Het betrekken van onze inwoners bij het beleid en de uitvoering ervan vinden we zoals gezegd belangrijk, omdat we geloven dat we daardoor betere besluiten kunnen nemen. Tegelijkertijd zijn deze trajecten intensief en vragen veel capaciteit. We moeten realistisch zijn over wat haalbaar is binnen een bepaalde periode. We willen de goede dingen ook goed kunnen doen.
In 2025 blijven we stevig inzetten op het creëren van maatschappelijke impact vanuit het Brede welvaartsperspectief. Ondersteund door een planning en control instrumentarium dat sturing en controle beter mogelijk maakt, met meer aandacht voor feiten en data.
Blik op de toekomst vanuit financieel perspectief
Al jaren wordt gesproken over het ravijnjaar 2026. De onduidelijkheid vanuit het Rijk over de bekostiging van gemeenten helpt niet. Het huidige proces van de vorming van een Kabinet doet niet veronderstellen dat op korte termijn wel duidelijkheid wordt geboden. De VNG heeft eerder aangegeven dat in de begroting zichtbaar moet worden gemaakt wat het effect is van de korting dit het Rijk mogelijk voorstaat. Daarnaast speelt al jaren dat allerlei taken via meer incidentele middelen worden aangezwengeld. Denk aan asielopvang, het vraagstuk opvang Oekraïners, duurzaamheid, woonimpuls, veiligheid (boa’s) en nacalculatie in het sociaal domein.
Hoewel het financiële perspectief richting 2026 en verder nog onduidelijk is, zetten we in op een “ravijn-maximalisatie” benadering. Dit betekent meer grip op incidentele taken en bijbehorende financiering. Incidentele taken worden ingevuld door incidentele functies. Formatie wordt reëel begroot.
We streven naar een sluitende begroting in 2025. Richting 2026 en verder zullen we in 2025 geen overhaaste maatregelen treffen die de ingezette ontwikkelingen voor een toekomstbestendig fundament in gevaar brengen. We richten ons op het grondig analyseren van de impact van de herstructurering van het gemeentefonds voor de gemeente Dronten en identificeren gebieden waar eventuele aanpassingen mogelijk zijn richting de Programmabegroting van 2026-2029.
Het college heeft vooruitlopend daarop de ambtelijke organisatie aangemoedigd om inhuur op een verantwoord niveau te brengen en uitgedaagd om bestaande taken en verantwoordelijkheden binnen de huidige formatie op te pakken.
We zijn vastberaden om onze doelstellingen te behalen en kijken ernaar uit ook in 2025 samen met u adaptief toe te werken naar een toekomstbestendig Dronten.
College van B&W
14 mei 2024